• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Körkép: juttatások a gyerekvállaláshoz

Lapszemle Forrás: Szabad Föld

Legtovább a magyar és osztrák anyák babázhatnak: akár a gyerek hároméves koráig is otthon maradhatnak.

Kevesebb gyereket vállal a magyar – figyelmeztetnek lépten-nyomon a statisztikák. A replikát is gyakran halljuk: hova szüljek, ha nincs meg az anyagi hátterem? Utánajártunk, vajon milyen juttatásokra, kedvezményekre számíthat a gyerekvállaló a környező uniós országokban. Többféle anyagi támogatással ösztönzik a szülési kedvet a kormányok: családi pótlékot, gyermekgondozási segélyt és díjat, anyasági támogatást, szülési szabadságot csaknem minden közép-európai szülő kap – igaz, a támogatás mértéke országhatáronként változik – olvasható a Szabad Föld – online oldalán.

Egyszeri anyasági támogatáshoz – Ausztriát kivéve – a szomszédos uniós országok mindegyikében hozzájutnak az anyák. Romániában az első négy gyerek után 221 lej jár, ami 14 ezer forintnak felel meg. Szlovákiában bőkezűbbek: 151 eurót, azaz 42 ezer forintot adnak pelenkára, s ezt az összeget minden gyerek után 50%-kal emelik. Az anyasági támogatással legtöbbet a szlovén kormány segít: 250 eurót küldenek gratulációként, ami körülbelül 70 ezer forintnyi összeg.

A magyar anyák sem panaszkodhatnak, mivel porontyonként az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-át, azaz 64 ezer forintot kapnak.

Legtovább a magyar és osztrák anyák babázhatnak: akár a gyerek hároméves koráig is otthon maradhatnak. Nálunk a havonta küldött pénzbeli segítség 28 500 forint, amíg a kicsi betölti harmadik életévét – de ha tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos, 10 éves korig utalják ezt az összeget. Az osztrákoknál e summa úgy változik, ahogy a kicsi cseperedik: 15 hónapos korig 1000 eurót kapnak a szülők, ez csökken a csemete hároméves koráig – a legkisebb támogatás mértéke 436 euró minden hónapban (ez körülbelül 126 ezer forintnak felel meg) – sorolja az adatokat a portál.

Biztosításhoz kötött a terhességi gyermekágyi segély (tgyás). A magyar anyák a szülési szabadság 168 napjára kapják, s ez már a szülés várható időpontja előtt 28 nappal megkezdhető. Összege az előző naptári évben kapott átlagjövedelem 70%-a. Jobban járnak e tekintetben a román anyák, ők a fizetésük 85%-át kapják. Szlovákiában viszont csak a kereset 55%-a jár.
Sok fiatal nőt a gyerekvállalástól a félelem tart vissza: vajon lesz-e munkahely, ahová babázás után visszamehet? Ez ügyben a magyar anyák a legszerencsésebbek: 3 évig érvényes munkahelyi felmondási védelmük. Az osztrákoknál ez az időszak 2 év és négy hónap. A többi országban is van ilyen védelmi háttér, de inkább a munkaadón múlik, mennyire türelmes az édesanyával – jegyzi meg a portál.

Legolvasottabb cikkeink