• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kormányzati felelősséghárítás

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Az évek óta apadó normatíva miatt továbbra is nehéz helyzetben vannak az idősotthonok.

Az évek óta apadó normatíva miatt továbbra is nehéz helyzetben vannak az idősotthonok, és nem ígér túl sok jót nekik a miniszterelnök által előre vetített, az önkormányzatokat sújtó százhúszmilliárd forintos elvonás sem – tájékoztat a Magyar Hírlap. Az utóbbi időben semmit sem javult az idősotthonok helyzete, a legtöbb intézmény továbbra is kénytelen szűk anyagi körülmények között végezni a munkáját. Spórolnak, ahol csak tudnak, például sokan kényszerűségből nem tudják tartani a lét-számelőírásokat" - mondta Pósfai Gábor, a Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesületének alelnöke.

Hozzátette: többször jelezték a szociális minisztérium felé, hogy az évek óta csökkenő állami normatíva mellett szinte lehetetlen teljesíteni a feltételeket, ám a jelek szerint a tárca a felelősséget - avagy a foglalkoztatási problémákat - a fenntartókra igyekszik hárítani.


Az idősotthonok szempontjából sem mindegy, hogy a Bajnai Gordon miniszterelnök által bejelentett, az önkormányzatokat érintő százhúszmilliárd forintos elvonás miként jelenik majd meg a jövő évi költségvetésben. A további forrásmegvonásra nem lehet egyik napról a másikra felkészülni, az évek óta folyamatosan apadó állami pénz további zsugorodása jelentős kihívás elé állíthatja az amúgy is sokszor a működésük határán egyensúlyozó szociális intézményeket, hiszen a helyhatóságok finanszírozása őket is érintheti.


Kisgyörgyné Cziráki Andrea, a tárca családi és szociális szolgáltatási főosztályának osztályvezető-helyettese a Kossuth rádiónak nemrég azt mondta, hogy a bentlakásos intézményekbe költözők száma jelentősen csökkent azzal a tavaly életbe lépő rendelkezéssel, mely napi négyórás gondozási szükségletet szabott meg a jogosultság megállapításának feltételéül. Úgy tudni, a tárcánál az érdekvédőkön kívül már szakértők is hangot adtak aggályaiknak, mondván, a jelentősen megszigorodott rendszer szakmailag megalapozatlan, ezért új szabályozás kidolgozására lenne szükség.

Ráczné Freidler Andrea, az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet munkatársa korábban azt mondta: „Az egészségügyi rászorultság hatósági vizsgálata miatt mind több ápolóra és szakápolóra van szükség, ám belőlük nincs túlkínálat a munkaerőpiacon, ráadásul a spórolás kézenfekvő módja lecsípni a legnagyobb kiadást jelentő munkabérekből, a kisebb létszám pedig az ellátás színvonalát csökkenti".


Pósfai szerint indokolatlan a szigor, amit jól érzékeltet, hogy a beérkezett több ezer kérelem mintegy kilencvenöt százaléka kedvező elbírálást kapott. A Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesület ezért ősszel ismét elküldi észrevételeit a minisztériumnak, de a tárcától egyelőre nem mutatkozik szándék a 2008-ban bevezetett szabályozás érdemi módosítására.

Legolvasottabb cikkeink