• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Központi. Ellátó. Rendszer. Mi lesz a gyógyszerekkel?

Lapszemle Forrás: nol.hu

Tavaly a magyar kórházak nagykereskedelmi áron körülbelül 173 mil­liárd forintért vásároltak gyógyszert.

Központi. Ellátó. Rendszer. Ha bármilyen termékkörben ezek a szavak elhangoznak egy állami potentát szájából, akkor az ellátás akadozásával és a termékek drágulásával kell számolnunk - írja véleményében a Népszabadság.

Az úgynevezett nemzeti dohányboltellátó indulását követően heteken-hónapokon át találkozhatott olyan trafikkal az ember, amelyben csak azt az egyetlen dolgot nem tudták teljesíteni, amire a boltot a hatalmi akarat létrehozatta. (Ezzel mellesleg kiszúrt azokkal is, akiknek az üzletet kiutalta, de hirtelen kinyitni is veszteséges lett). Nos, ezt a rendszert okézta most az unió, és ez rögtön újabb területek felé bátorítja Lázár Jánost. Persze Brüsszel nem a bénaságot és a korrupciót, legfeljebb a jogi konstrukciót validálta. A jogászkodás tehát átcsúszott a léc felett, így irányba veszik a gyógyszerek és a szesz nagykereskedelmét.

Újra nagykerben játszanak Lázár Jánosék
A Kormányinfón elhangzottakal kapcsolatban egy másik cikkben a lap megkérdezte a gyógyszer-nagykereskedőket, akik szinte kivétel nélkül siettek közölni: sem ilyen tervekről, sem készülő jogszabálytervezetről nem tudnak. Voltak, akik úgy kalkuláltak, ha valódi kormányzati szándék van a gyógyszer-nagykereskedelem államosítására, az minden logika szerint kizárólag a kórházak ellátását érintheti.

Ezt a verziót erősítheti, hogy két évvel ezelőtt egy jogszabály az úgynevezett létfontosságú rendszerek, létesítmények közé sorolta a gyógyszer-nagykereskedelmet is az állami kórházi ellátás, a mentésirányítás, az egészségügyi tartalékkészletek, a vérellátás, az egészségbiztosító informatikai rendszere és a hazai biztonsági laborok mellett. Akkor szakértők a Népszabadságnak úgy értelmezték a lépést, hogy formailag lehetővé vált a gyógyszer-nagykereskedelem állami monopóliummá tétele. Vagyis Lázár mostani kiszólásából annál is hamarabb lehet valóság, mint amennyit amúgy a fideszes törvénygyár egyéni képviselői indítványok mögé bújva el szokott pazarolni.

A koncesszió megszerzése révén a gyártók és a kórházak közé egyetlen nagykereskedő léphet. Az is előfordulhat ugyanakkor, hogy a gyártók közvetlen beszállítási lehetőséget kapnak a kórházakba – utóbbira Nyugat-Európában egyre több a példa...

Legolvasottabb cikkeink