• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Különleges segítség meddő pároknak

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Az új vizsgálattal csökkenhetne a sikertelen beültetések száma.

Közép-Európában egyedülálló technikával segítenek Budapesten a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézetben azoknak a pároknak, akiknek külső beavatkozásra van szükségük a gyermekvállaláshoz.

Vereczkey Attila főorvos elmondta, az intézményben preimplantációs genetikai diagnosztikát (PGD) végeznek, ami a preembrió (az embrió kezdeti fázisa) beágyazódás előtti genetikai vizsgálatát jelenti, microarray CGH technológiával. Ezzel a kromoszómák finomszerkezeti vizsgálatát teszi lehetővé, amely hazánkban eddig nem volt elérhető. A beavatkozást lombikbébi-beültetések előtt végzik el. - Hazánkban minden negyedik párnak nem sikerül természetes úton gyermeket nemzenie, ami azt jelenti, hogy 150-180 ezer lehet a meddő párok száma - közölte Vereczkey Attila. A főorvos elmondta, a kutatások szerint a századforduló óta folyamatosan csökken a férfiak megtermékenyítő-képessége.

A problémát súlyosbítja, hogy a nők egyre később vállalnak gyermeket. A főorvos szerint a meddőség, illetve a gyakori vetélések leginkább a nők korával és a petesejtek genetikai állományával hozhatók összefüggésbe. Ezt a tényt támasztja alá az is, hogy az embrióban látható genetikai eltérések magas arányban az anyához köthetők. - Ma az először szülő nők életkora a klinikán átlagosan 37 év, és nem szabad elfelejteni azt, hogy a kor előrehaladtával a teherbe esés esélye folyamatosan csökken.

A petesejtek a nők szervezetében a születésüktől fogva adottak, és bár jól elrejtettek a női testben, minőségük, genetikai állományuk romlik, hiszen a sejteket folyamatosan érik káros környezeti hatások. A terhességnek teljesen más eséllyel vághat neki egy 25, egy 35 és egy 45 éves páciens - magyarázta a főorvos. Hozzátette: míg egy 25 éves nő tíz petesejtje közül nyolc genetikailag egészséges és kettő nem, addig ez az arány 35 évesen már 5-5-re változik, míg 40 éves nőknél három egészséges és hét beteg sejtet találni. A 45 éves hölgyeknél pedig csak minimális eséllyel lehet egészséges petesejtet találni. A statisztikák is elkeserítő képet festenek, hiszen amíg a nők terhességi esélye 29-30 éves kor után drasztikusan csökken, a vetélési arány 35 éves kortól folyamatosan emelkedik.

 Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) nem támogatja a klinikán végzett beavatkozásokat, így azok ára embrióvizsgálatonként 80-120 ezer forint. A beavatkozásnál felmerülő költségek végső összege a lombikbébi-eljárással együtt így akár 350-500 ezer forintra tehető.

- Tudomásom szerint ha egy páciensnek olyan eljárásra van szüksége a gyógyulásához, ami csak külföldön elérhető, akkor az OEP bizonyos esetekben azt finanszírozza a külföldi intézménynek. Tehát ha valakinek csak PGD-vel lehet reális esélye a gyermekvállalásra, és külföldön venné igénybe az eljárást, akár több millió forintért, akkor lehetséges, hogy a magyar biztosító ezt megtérítené.

A Versys Clinicsen elérhető ez a világszínvonalú technológia, sajnos egyelőre nem támogatja a biztosító - mutatott rá a problémára Vereczkey Attila. Hozzátette: jelenleg az OEP öt lombikbébi-beavatkozást finanszíroz, de ha a beültetés előtt az új technológiával megvizsgálhatnánk az embriókat, akkor csökkenhetne a sikertelen beültetések száma, csökkenne a vetélések száma, csökkenne a pácienseket érő fölösleges fizikai és lelki megterhelés nagysága és a felmerülő költsége összege is. A főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a klinika keresi a kapcsolatot más lombikbébi-intézményekkel, hogy ez az új eljárás minden meddő pár számára elérhető lehessen.