• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lecsap a hatóság – Jön a nyári ellenőrzéssorozat

Lapszemle Forrás: Napi.hu

Ahogy a többi hatóság, úgy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is tart nyári ellenőrzéssorozatot.

A célkeresztben többek közt a gyros- és hamburgerárusok lesznek. A már hagyományosnak számító nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzésre a jelenlegi tervek szerint július 1. és augusztus 31. között került sor – közölte érdeklődésünkre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága. A korábbi évekhez hansonlóan idén is kiemelten figyelnek majd a hatóság emberei az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetésére, valamint a szezonálisan üzemelő, idegenforgalmi szempontból frekventált helyen működő vendéglátóhelyekre, mint például a büfék, falatozók, cukrászdák, fagylaltozók és éttermek – írja a Napi.hu portálja.

Nem marad ki az ellenőrzésekből a „nagy tömegeket megmozgató" rendezvényeken és fesztiválokon történő élelmiszer-forgalmazás (árusítás, vendéglátás) sem. Ugyancsak nagy figyelmet fordítanak a hamburger és gyros termékekre, savanyúságokra. Ez utóbbiak esetében a hatósági ellenőrzés az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának feltételeire, a forgalomba hozott élelmiszerek minőségére, a termékek nyomon-követhetőségére, valamint a szállítás és értékesítés során a hűtési lánc fenntartására, illetve az élelmiszerbiztonsági előírásokra terjed ki.

A Nébih szerint az idén megjelenő új trendek közül kiemelkedik a fagylaltok nem ehető díszekkel történő díszítése, de felhívták a figyelmet arra is, hogy a friss gyümölcsdekorációk már komolyabb figyelmet igényelnek, hisz ezeket alaposan meg kell mosni, esetenként hámozni is.

A tavalyi ellenőrzések során a leggyakoribb hiba a nyomon követhetőség hiánya volt, azaz az, hogy az adott élelmiszer útját a forgalmazótól az árusítóig végig lehessen követni. A nagykereskedelmi egységek és a logisztikai központok 24 százalékánál találkozott ilyen problémával a Nébih, a vásári-piaci forgalmazó 15, illetve a szezonális árusítók 11 százalékánál is előfordultak ilyen esetek.

Összességében azonban elégedett lehet a hatóság, hiszen a vendéglátóhelyek 81,5 százalékáról állapították meg, hogy megfelelően működött, igaz a vizsgált vendéglátóhelyek 14,4 százalékánál találtak valamilyen higiéniai hiányosságot. Hatósági intézkedésre azonban csak az ellenőrzött egységek 4,1 százalékánál volt szükség – jegyzi meg a portál.

Legolvasottabb cikkeink