• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lefitymálják a bőrrákot a magyarok

Lapszemle Forrás: Népszava Online

A hazai felnőtt lakosság 48 százaléka nem jár rendszeresen szűrővizsgálatokra.

A csontritkulást csak a lakosság 7 százaléka veszi komolyan, a bőrrák sem érdekli sokkal jobban az embereket. Leginkább a fogaikra figyelnek a magyarok, és - állami szigor miatt - a tüdejükre. Drámaian kevés magyar figyel arra, hogy megelőzze a különböző betegségek kialakulását, ez derül ki a Generali biztosítótársaság nemrég elvégzett kutatásából. A vizsgálat arra jutott, hogy a felnőtt lakosság mindössze 55 %-a ügyel - vagy legalábbis törekszik - az egészséges táplálkozásra, az emberek 52 %-a hajlandó - önkéntes alapon - a lábát valamilyen szűrővizsgálatra betenni, és a lakosság alig harmada sportol több-kevesebb rendszerességgel. Megjegyzendő: vitaminokat még kevesebben szednek, a lakosság mindössze 26 %-a fordít erre figyelmet – írja a Népszava – online.

A kutatás szerint tehát a hazai felnőtt lakosság 48 százaléka nem jár rendszeresen szűrővizsgálatokra. Ám akik járnak, azok is csak a betegségek szűk spektrumát fedik le, ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbben tüdőszűrésre jelentkeznek, itt az arány 83 százalék (megjegyzendő: e vizsgálatra évente egyszer jogszabály kötelezi a lakosokat). A második legnépszerűbb kontroll a fogászati ellenőrzés: a rendelőkben az emberek 75 százaléka nyitja ki a száját. A nőgyógyászati szűrések viszik a bronzérmet, a felmérés szerint a lányok, asszonyok 74 százaléka látogatja ezeket. Továbbá vérkép-, illetve vizeletvizsgálatot kisebb-nagyobb rendszerességgel végeztet az átlagember.

Csakhogy a szemészeti (ennek aránya alig 11 %), az EKG- és a mammográfiai szűréseket sokkal kevesebben keresik fel, míg a hasi ultrahang, bőrrák vagy urológiai szűrésekre a lakosság zöme egyáltalán nem jut el, holott ezek rendkívül fontosak lennének. Szintén fütyülnek a legtöbben az alapvetően női betegségnek számító csontritkulásra: a megkérdezettek 7 %-a jár ilyen ellenőrzésre. De nem sokkal jobb a helyzet a melanóma-szűrések és az urológiai megelőző vizsgálatok esetében sem: a kutatás alanyainak csak kevesebb mint 20 %-a látogatta azokat.

A vizsgálat adatai tehát egyértelművé teszik, hogy az egészségtudatos életmódra nem sokat adnak a magyarok, holott a megfelelő vizsgálatok rendszeres elvégzésével jelentősen csökkenthetnénk a kockázatokat. Ha ugyanis egy betegséget már a korai stádiumban felismernek, akkor lényegesen rövidülhet a gyógyítási folyamat.

A szűrőprogram első három állomásán - Abádszalókon, Balatonfüreden és Budapesten - eddig összesen több mint 1500 vizsgálat történt. A fővárosban mintegy 500 vizsgálatot végeztek el, a leggyakoribb problémák a gyanús bőrelváltozások és a különféle szembetegségek voltak. A bőrgyógyász szakorvos egy kezdődő melanóma-, illetve egy bazalióma-gyanús bőrelváltozást talált, ezek akár bőrrákot is okozhatnak, ha nem kezelik őket időben. További néhány esetben sebészeti beavatkozást javasoltak. A szemorvos egy zöldhályogot - magas szemnyomást - talált a megvizsgáltak között, és több embernek szemüveget javasolt. Továbbá számos vércukor és vérnyomás problémára is fény derült, és a magas testtömeg-indexet mutató páciensek számára életvezetési tanácsadást is nyújtott a háziorvos.