• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lemondás félreértés miatt?

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Csupán félreértésen alapul Krausz Ferenc lemondása, de azóta már tisztázódott az ügy.

Csupán félreértésen alapul Krausz Ferenc lemondása, de azóta már tisztázódott az ügy – lapunk információi szerint az állami ELI-HU Nonprofit Kft.-nél ez az álláspont alakult ki azután, hogy Krausz, az Extreme Light Infrastructure (ELI) részeként Szegedre tervezett lézerkutató-központ tudományos vezetője, az ELI-HU Kft. tudományos tanácsadó testületének elnökhelyettese júliusban jelezte távozási szándékát – olvasható a Magyar Hírlap – online oldalán.

A még mindig csak tervezett magyar kutatóközpontra a kormány 64 milliárd forintot fordít az Európai Unió strukturális alapjából, az előkészítésre hárommilliárd forint áll rendelkezésre. Az unió összességében nyolcszázmillió eurós – Szeged mellett Prágában és Bukarestben megvalósuló – beruházása alapvetően befolyásolhatja a fizika, a kémia, a biológia, az orvostudomány és az információtechnológia fejlődését.

Mint arról korábban beszámoltunk – írja a lap -, Krausz Ferenc – a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója – felmondólevelében azzal is indokolta távozását, hogy nem tudja, mi tarthat tizennégy hónapig azon a pályázaton, amelyet a csehek és a románok néhány hónappal kormányaik döntését követően már beadtak. Hazánkban a projektcélok 2015 végéig nem valósulhatnak meg, s miközben a csehek már százfős kutató-mérnök csapattal dolgoznak, itthon az ELI-HU Kft. még a tudományos-technikai igazgató kinevezéséig sem jutott el, nincs meg a szakembergárda sem. Krausz Ferenc levelében kitért arra, már többször is jelezte aggályait az ELI-HU ügyvezető igazgatójának, Lehrner Lórántnak, de mint írta, semmilyen jelét nem adták, hogy a tanácsaira szükség lenne.

A kormány, illetve a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság meglepődött a tudományos vezető távozásán, és augusztus 31-ig teljes felülvizsgálatot rendelt el a tudományos nagyberuházás kapcsán. Ennek keretében szükségesnek tartják az ELI-HU Kft. felelősségének vizsgálatát is.

A cégnél a lap forrásai szerint párhuzamot látnak Krausz „elsietett" és „félreértésen" alapuló lemondása, illetve a kormány közleménye között. A lap úgy értesült, Krauszt túl elfoglaltnak tartják, aki nem volt tisztában naprakész információkkal. Azt viszont nem tudtták meg, miért nem működött megfelelően Krausz és a cég vezetői között a kommunikáció. Az ELI-HU Kft.-nél azt ígérték, közleményt adnak ki az ügyben, ez lapzártáig nem történt meg. Krausz Ferencet e-mailben keresték meg kérdéseikkel – olvaható a lapban.