• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Lesz-e felelősségre vonás Egerben?

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

A Heves Megyei Közgyűlés feloszlatását sürgeti, és felelősségre vonást követel a Fidesz Polgári Frakciója.

Az egri Markhot Ferenc Kórház megmentésére és a betegek érdekeire való tekintettel a Heves Megyei Közgyűlés feloszlatását sürgeti, és felelősségre vonást követel a Fidesz Polgári Frakciója. Előtte viszont a június 26-i közgyűlésen szerződésbontás várható a HospInvest Zrt.-vel – tájékoztat a Magyar Nemzet. Herman István, a hevesi megyegyűlés Fidesz-frakciójának igazgatója közölte, Sós Tamás MSZP-s közgyűlési elnök politikailag hiteltelenné vált, a HospInvesttel tavaly áprilisban megkötött, húsz évre szóló vagyonkezelői és működtetői szerződés ugyanis végveszélybe sodorta a novemberben átvett kórházat.


Most ott tartanak, hogy Heves megye első embere belátja a döntés negatív következményeit, bár úgy fogalmazott: tavaly áprilisban helyesen cselekedett, amikor szerződést kötött a HospInvest Zrt.-vel. Sós minden fórumon azt mondja, változnak az idők, tehát a jelenlegi viszonyok között a szerződésbontást nevezi helyes megoldásnak. A lap kérdéseire nem válaszolt, de a közgyűlés kormánypárti tagjai mégis elismerték: a grémium június 26-ai ülésén valószínűleg szerződést bontanak.

E hírre Herman István közölte, az egész bonyodalmat Sós Tamás okozta, ezért a Markhot sorsának helyreállítási munkáiban, valamint Heves megye sorsának alakításában a szocialista politikus már nem vehet részt. Herman egyértelművé tette, csakis úgy tudja elképzelni a kórház jövőjét, ha Eger és a megyegyűlés egy önkormányzati zárt részvénytársaság részeként közösen működtetné az egészségügyi központot, amely egyelőre képtelen ellátni a súlyponti kórházhoz méltó feladatait. Újra meg kell kísérelni a megyei közgyűlés feloszlatását, és Sós Tamás büntetőjogi felelősségét ki kell vizsgálni - mondja.


Mint ismeretes, márciusban több szervezet támadta meg a Heves megyei önkormányzat és az azóta csődvédelmet kért HospInvest Zrt. között tavaly áprilisban aláírt működtetői és vagyonkezelői szerződést, mondván: a magántársaság nem teljesítette a dokumentumban meghatározott kritériumokat. Első fokon a szerződést semmissé nyilvánította a balassagyarmati székhelyű Nógrád Megyei Bíróság, de az alperesek fellebbeztek. A Fővárosi ítélőtábla másodfokú ítéletére várnak, mint ahogy abban a perben is, amelyet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság tárgyalt ugyancsak márciusban Eger önkormányzatának kezdeményezésére - emlékeztet a lap. Itt sem született ítélet, a taláros testület pedig azzal indokolta az ÁNTSZ Markhot Ferenc Kórházra vonatkozó működési engedélyének kiadásával kapcsolatos döntés elhalasztását, mert szeretnék megvárni a Fővárosi ítélőtábla megtámadhatatlan határozatát a másik perben.
Benkár József, a Heves megyei önkormányzat főjegyzője tegnap elmondta, Budapesten járt egy 750 millió forintos összeg visszaigénylése ügyében, és az önkormányzati tárcától azt az ígéretet kapta, hogy június 22-én születik meg a döntés, s akkor derül ki: az állam kifizeti-e a pénzt, amelyet hitelként vett fel a hivatal a kórházi végkielégítések rendezésére a HospInvest Zrt. helyett.