• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Magyarországra hozzák magánügyeiket a beteg oroszok

Lapszemle Forrás: Origo

Az orosz piac aranybánya lehet, de csak akkor, ha sikerül kiszolgálni a betegek speciális igényeit.

Nő az orosz egészségturisták száma Magyarországon, mert a magánklinikák rámozdultak az óriási kinti keresletre. A magyar magán-egészségügyi szektor régi, de alig teljesülő álma az orosz piac egy szeletének megkaparintása, és az utóbbi pár hónapban mintha megtört volna a jég - írja az Origo.

„A trend országszerte jellemző, konkrét számokkal azonban szinte lehetetlen alátámasztani, mert erre vonatkozó friss és átfogó mérések gyakorlatilag nincsenek" – mondja Horváth Krisztina egészségügyi marketing szakértő. Csak az látszik, hogy a vendégéjszakák a fővárosban emelkednek, és az orvosi rendelőkben is egyre többször hallani orosz szót, de a turisták és a műtétre érkezők között a hivatalos statisztikák nem tesznek különbséget.

Sőt az orosz betegek kifejezetten szeretik szanatóriumként és egyben nyaralásként megélni azt, ha kezelésre utaznak. Akár két-három hetet is eltöltenek például Hévízen, és miközben a gyerekek pancsolnak, a szülők egyike felugrik egy egynapos sebészeti beavatkozásra a fővárosba.

Másrészt az oroszok egy részét pont az irányítja külföldre, hogy a környezetük ne szerezzen tudomást a betegségükről, vagyis még a felméréseknél sem szívesen árulják el az utazás tényleges célját.

„Az orosz mentalitás a szokásosnál is nagyobb diszkrécióval, szinte tabuként kezeli a betegségeket és orvosi beavatkozásokat. Száz százalékig magánügy, ha valaki a legmodernebb technikával szeretné leszedetni a testéről a szemölcseit, nem beszélve egy meddőségi beavatkozásról" – mondja egy Moszkvában élő, az egészségturizmusra is rálátó magyar szakértő.

Az oroszokat tehát csak lassan, többnyire személyes kapcsolatok révén, orosz nyelven és speciális igényeik figyelembe vételével lehet becserkészni. Ám ha sikerül megnyerni őket, nagyon jó ügyfelekké válnak. A tapasztalatok szerint nem árérzékenyek, rendkívül lojálisak, szívesen visszajárnak, és adott esetben ajánlják is a klinikát a baráti körükben, ami igazi kincsesbánya a magyar szolgáltatóknak. Tipikusan a 200-500 ezer forintos kisebb, vagy közepesen bonyolult műtéti beavatkozásokat keresik (az igazán összetett műtétek azért sem lehetségesek, mert a magyar magánklinikák nem rendelkeznek milliárdos költséggel kiépíthető műtőkkel).

A teljes cikk itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink