• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Magzatok jogok nélkül?

Lapszemle Forrás: MNO

Az unió országaiban más-más szabályok hatályosak a magzatkísérletek ügyében.

Ez így van annak ellenére is, hogy az Európai Unió Bírósága már két éve kimondta, nem lehet olyan találmányt szabadalmaztatni, amelynek kifejlesztése során embrióból nyert őssejttel kísérleteztek. Mi a helyzet Magyarországon? – teszi fel a kérdést a Családháló. Legutóbb néhány napja Veszprémben írták alá politikusok, egyházi vezetők, értelmiségiek azt a magzatkísérletek elleni petíciót, amely része a magzati lét védelméért indított EU-s aláírásgyűjtésnek. A kezdeményezést legalább hét EU-tagországból származó, legkevesebb egymillió uniós polgárnak kell támogatnia, továbbá a hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni a minimálisan szükséges számú aláírást – olvasható az mno.hu portálján.

Miután összegyűlt az egymillió aláírás, az Európai Bizottság megvizsgálja a kezdeményezést, és dönt arról, hogy előterjeszt-e jogalkotási javaslatot. A bizottság javaslata azután a jogalkotó elé kerül, és elfogadása esetén jogszabály válik belőle. Az aláírásokat anyák napjáig, május 5-éig gyűjtik.

A kezdeményezés fő célja, hogy az unió a fogantatástól kezdve biztosítsa az élethez való jog védelmét, és ne finanszírozzon embriók elpusztításával járó kísérleteket. Az EU országaiban más és más szabályok hatályosak a területen, annak ellenére is, hogy az Európai Unió Bírósága már két éve kimondta: nem lehet olyan találmányt szabadalmaztatni, amelynek kifejlesztése során embrióból nyert őssejttel kísérleteztek. Ennek ellenére az egyes országok egyelőre maguk dönthetnek erről, csakúgy mint az abortusz szabályozásáról, amelynek kérdésében az Európai Bizottság nem tartja magát illetékesnek.

Magyarországon legutóbb 2009-ben vált forróvá a téma, amikor a kaposvári Seffer-klinikán egy amerikai, egy ukrán és két magyar orvost vettek őrizetbe emberi test tiltott, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett felhasználásának gyanúja miatt. Az ügyet megszellőztető portál állítása szerint több információforrás is megerősítette, hogy a Seffer-klinikán engedély nélküli beavatkozásokat végeztek. A klinikán alkalmanként ötmillió forintot vagy 25 ezer dollárt kértek a beavatkozásokért. Seffer doktor egy az RTL Klubnak adott 2012-es interjúban – a per alatt született gyermeke társaságában – beszélt megpróbáltatásairól. Állítja, minden szükséges engedély birtokában végezte kísérleteit, illetve őssejtterápiáit. Szerinte nem véletlen, hogy az ügy azóta sem zárult le, hiszen mint fogalmazott: „nincs vád".

A magyar szabályozás egyébként kimondottan konzervatívnak mondható, igen szigorúan szabályoz minden emberen, illetve belőle származó szöveten végzett kísérletet. Egy a szakterülettel foglalkozó jogásznő azt hangsúlyozta: Magyarországon nemcsak az élő emberen végzett kutatás engedélyköteles, hanem az orvostudományi is, amennyiben élő emberből vagy halottból eltávolított sejtekkel, sejtalkotórésszel, szövettel, szervvel, testrésszel vagy akár az ivarsejteken, embrión végeznek kutatást. A kutatási engedélyben foglaltaktól a kutatás során nem lehet eltérni, ha módosításra van szükség, ezt ismételten engedélyeztetni kell – húzta alá a jogásznő.