• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Marakodnak a posztokért

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A Fidesz-frakció nyomulása késlelteti a kórház-igazgatói pályázatokat.

Egyes személyek kiválasztása esetében kifejezetten a politikai zsákmányszerzés küzd a szakmai szempontokkal. „Míg az első körben államosított kórházak vezetőinek kiválasztásában 60:40 arányban esett latba a szakmai alkalmasság, a mostani újabb, több mint 70 intézmény esetében a politikai alkalmasság javára fordult meg az arány" – mondta informátorunk, aki szerint a döntés halogatása azért is érthetetlen, mert mindenki tudta, így a pályázók is, hogy erre a fordulóra már csak a politikailag elkötelezettek jelentkezhettek - írja a Népszabadság Online.

A pályázati kiírás szerint november elsejétől már az új főigazgatóknak kellett volna munkába állniuk, a szakállamtitkárság azonban a lap kérdésére csak annyit válaszolt: heteken belül megszülethet a döntés.

Totális hírzárlat van – tudtuk meg, így az állami intézmények működtetője, a GYEMSZI is elzárkózott attól, hogy elárulja, miért is lebegtetik csaknem nyolc hónapja a kórházi vezetők kinevezését. Információink szerint az államtitkárság azzal küzd, hogy a kinevezettek szakmai alkalmasságához ne férjen kétség, a frakció viszont jó néhány olyan embert támogat, akinek nincs se megfelelő végzettsége, se szakmai tapasztalata - olvasható a cikkben.

A legnagyobb vita a fővárosban az Uzsoki utcai és a Bajcsy főigazgatói posztja körül zajlik, és szintén nem egyszerű a döntés a mosonmagyaróvári kórház esetében. A fővárosban 5-5 aspiráns pályázott a Bajcsy-Zsilinszky, az Uzsoki utcai és az Egyesített Szent István–Szent László Kórház élére. A legnagyobb küzdelem az Uzsoki menedzseléséért zajlik, a kórház munkatársai az intézményben gyógyító Nagy Csaba főorvost támogatják. Ám itt a döntés körüli vitába bekapcsolódott Papcsák Ferenc zuglói polgármester is.

Az ő támogatottja Ficzere Andrea debreceni radiológus, aki szinte biztos befutónak látszik. A jelölt már az előző körben is pályázott a posztra Golub Ivánnal szemben, akkor a pályázókat meghallgató testület egyik tagja sem támogatta a debreceni kórházi menedzserjelölt kinevezését. Golub Ivánét viszont hiába támogatták, mert a főigazgatót a kora ejtette ki, hiszen már elmúlt 62 éves. Így pályázatát érvénytelenítették. Az Uzsokira és a Bajcsy vezetésére pályázók között van Schiszler István is, aki most a három centrális egészségszervezési központ egyikét vezeti. Ám ő egyelőre egyik intézmény vezetésére sem esélyes.

Botrányok közepette zajlott a főigazgatói és a gazdasági vezetői pályázatok első fordulója is. Akkor az első körben meghirdetett 35 kórház, illetve szakrendelő főigazgatói pályázatának egyharmada lett érvénytelen.