• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Matuzsálemkorú altatógépek

Lapszemle Forrás: Világgazdaság Online

Negyven-hatvan éves gépeket is kénytelenek használni ma a magyar egészségügyben.

Negyven-hatvan éves gépeket is kénytelenek használni ma a magyar egészségügyben, ahol egyre elavultabbak a nagy értékű orvosi eszközök. A gép-műszer kataszter adatai (jelenleg mintegy 143 ezer, 50 ezer forintnál drágább tételt tartalmaz) ugyan nem feltétlenül megbízhatóak, azért radiológus és aneszteziológus társaságok vezetői is megerősítették: a hazai egészségügyben sajnos egyáltalán nem ritkák a matuzsálemkorú gépek – olvasható a Világgazdaság – online oldalán.

Míg tíz évvel ezelőtt átlagban 11 évesek voltak, ma már nagykorúak a műtőkben használt altatógépek. A nyilvántartások szerint ráadásul 1953-ban gyártott, vagyis csaknem 60 éves altatógéppel is kénytelenek még dolgozni egyes helyeken az aneszteziológusok. Nem sokkal jobb a helyzet a lélegeztető gépekkel: ezek átlagban öt évet öregedtek az elmúlt tíz évben, ami azt jelenti, hogy a legújabb és a legrégibb gépeket is számba véve, többnyire 15 éves respirátorokat használnak az egészségügyi intézmények.

A betegmegfigyelő monitorok átlagéletkora 10 év alatt csaknem megduplázódott: 2002-ben 7 év volt, ma 13. Ráadásul ezek között is vannak olyanok, amelyek annak ellenére mutatják még mindig az életjeleket, hogy már több mint 40 éve használják őket.
A koraszülöttek vagy beteg újszülöttek túlélését biztosító inkubátorok többsége is elképesztően elavult. Tíz év alatt 8-ról 15 évre emelkedett az átlagéletkoruk, a legöregebb darabokat még 1964-ben gyártották. Bár többnyire nem a súlyos, életveszélyes állapotú betegeknél használják, mégis az ellátás alapeszközeinek számítanak a röntgengépek, amelyek az altatógépekével azonos ütemben öregedtek el az elmúlt tíz évben. Jelenleg az átlagéletkor már itt is 18 év, szemben a tíz évvel ezelőtti 11 évvel. A legrégebbi, még használatban lévő röntgengépek 1959-ben készültek.

Az aneszteziológiai, intenzív terápiás gépeket optimális esetben legfeljebb 10 évig lenne szabad használni – legalábbis ez a szakmai ajánlás. Bogár Lajos országos szakfelügyelő főorvos azonban azt mondja, ennek az elvárásnak az intézmények sajnos nem tudnak eleget tenni, a legutóbbi „fiatalítás" is már hat éve volt. 2006-ban, a Rácz Jenő vezette szaktárca több mint 8 milliárd forintot fordított altató- és lélegeztető gépek, betegőrző monitorok és defibrillátorok beszerzésére. Ebből a géppark nagyjából egyharmadát tudták lecserélni, és bizony ezek az „új" berendezések is elmúltak ma már 6 évesek.

Ennek ellenére – húzta alá Bogár Lajos - a betegeket semmilyen hátrány nem érheti a miatt, mert régi gépekkel altatják vagy őrzik őket. „A műhibaperek miatt az intézménynek jól felfogott érdekük, hogy csak olyan eszközökkel dolgozzanak, amelyek használatát a szakszervizek engedélyezik."

A Magyar Radiológusok Társaságának főtitkára is a betegbiztonságot emelte ki: "az, hogy egy röntgengép akár 18 éve működik, nem jelenti azt, hogy akár a betegek, akár az egészségügyi személyzet számára veszélyes lenne vele dolgozni – hangsúlyozta Morvay Zita.

Az ÁNTSZ rendszeresen ellenőrzi a gépek állapotát, méri a gépek által kibocsátott sugárterhelést. A szakember megerősítette, hogy a hagyományos röntgengépek cseréje halad talán a leglassabban a radiológia területén, de ennek leginkább az az oka, hogy az intézményi fejlesztések az olyan modern képalkotó eszközök beszerzését preferálták, mint a CT és az MR. Nem véletlen, hogy az utóbbiak esetében a szakma nem is javasolja, hogy az egészségbiztosító 10 évesnél öregebb berendezésekkel végzett vizsgálatokat finanszírozzon – tette hozzá Morvay. Ennek ellenére persze, a kórházak anyagi helyzete miatt, ma éppúgy van már ennél az életkornál idősebb CT és MR, ahogyan az ultrahang-berendezések között is előfordulnak 12 évnél is régebben használatban lévők, holott ezeknél is ez lenne a szakmai maximum életkor. A röntgenberendezések megújítását felgyorsíthatja, hogy ezeknél is megjelent az utóbbi években a digitális technológia – fűzte hozzá Morvay Zita.