• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Még a luxustermékek java is mérgező – itt az aromaterápia

Lapszemle Forrás: HVG Online

Ezek a természetes anyagok stimulálják az emberi agy önjutalmazó mechanizmusait.

Az illatokkal operáló aromaterápia jobb esetben molekuláris biológiai alapokon nyugszik, hangulatjavító, bőrápoló és gyógyító hatása miatt is egyre keresettebb. Feller Adrienne, a Panoram aromaterápiával foglalkozó kozmetikai manufaktúra tulajdonosa a gyógy- és fűszernövények esszenciájáról beszélt a hvg.hu portáljának.

A szakmai legendárium szerint a múlt század második évtizedének végén egy bizonyos René Maurice Gattefossé, a parfümiparban tevékenykedő vegyész, miután konkrétan leégette az alkarját, más folyadék a közelben nem lévén, azt frissiben egy levendula-olajjal telt edénybe mártotta, és láss csodát, a durva égési seb gyorsan, és majdhogynem nyom nélkül gyógyult. Gattefosé úr természettudóshoz méltó aprólékossággal kezdett ezután fogalkozni a különféle aromás növények illékony kivonataival. Kiváncsisága részdiszciplinát teremtett – kezde el az aromaterápia történetét Feller Adrienne.

"Léteznek törvényszerűségek, tízből nyolcan a nagykönyv szerint reagálnak a kezelésekre, de a fennmaradó két eset más mixtúrát igényel, személyre kell tehát szabni az összetevőket, és előbb egyben kell megismerni a hozzám fordulók személyiségét, aztán már sor keríthetünk a bőrre" - vall munkamódszeréről a szakember. A silány minőség miatt kezdtem bele, és mert már két évtizede is nyilvánvaló volt, hogy még a luxus termékek java is kemikália, szintetikus úton előállított, a valódi összetevőkhöz csak hasonlító anyagokból keverik, így nincs közük a természet gyógyító erejéhez. A valóban természetes materiákból gyártott készítményekben pedig nem éreztem a lelket" - mondja Feller.

Mára ott tart a francia típusú aromaterápia – folytatta Feller -, hogy molekuláris biológiai alapokon is talált magyarázatot sok, a praxisban igazoltan működő élettani folyamatra. Például arra, miképp is befolyásolják bizonyos illóolaj-mixek a kedélybetegek (azaz a mélakórra antidepresszánsokat szedő páciensek) lélekállapotát. Ezek a természetes anyagok, megfelelően dozírozva csatlakoznak a szaglósejtek megfelelő receptoraihoz, és stimulálják az emberi agy önjutalmazó mechanizmusait.

Legolvasottabb cikkeink