• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Még mindig rendezetlen az ambuláns szülés

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

Amit szabad Katalinnak, miért nem szabad a magyar anyáknak?

Az ambuláns szülés késleltetését magyarázó minisztériumi levélben taglalt problémákat az otthon szülés rendezésénél már szabályozták, ezért nehezen érthető, mi is az időhúzás valódi oka. Közben magyar nők irigykedve nézhették, hogy Katalin hercegnő a szülés után 24 órával otthonába távozik - és nem valami királyi kiváltság okán - írta a Népszabadság.

Az uniós tagállamok zömében – és Európán túl számos fejlett országban –a nő bemegy a kórházba, szül, majd ha nincsenek komplikációk, hazamegy. Ez nem csupán emberi jogi kérdés, hanem az egészségbiztosítási kassza mindenkori felelősének jól felfogott érdeke is. Minek fizetni egy egészséges kismamának és egészséges újszülöttjének napokig tartó, drága ellátását?

Magyarországon viszont a paraszolvencia minden közgazdasági racionalitást összezavar. Legalábbis mi nem tudunk az orvosoknak, nővéreknek adott paraszolvencián kívül más magyarázatot találni arra, vajon a magyar nőknek komplikációmentes szülés esetén miért kell napokig a kórházban tartózkodniuk. Az OEP csak akkor fizet a kórházaknak a szülések után, ha azok három (!) teljes napig bent tartják a kismamát és az újszülöttet - írja a lap.

A Nők Lapja Café már érdeklődött a tárcánál, mi a késlekedés oka. Az Emmi szakállamtitkársága a lapnak a késlelkedést firtató kérdésére azt felelte: „Amennyiben megtaláljuk a megoldást arra, hogy a szűrések megvalósuljanak, az anya szoptatástámogatása megoldott, és bármilyen probléma esetén egyértelmű legyen a betegút, ahová a gyermekágyas és az újszülött visszakerülhet, akkor ez is egy lehetőség lesz azoknak az asszonyoknak, akik a kórházi ellátást a lehető legrövidebbre szeretnék korlátozni".

Mi úgy láttuk, ebből a válaszból nem derül ki, miért nem sikerült még mindig elkészíteni a jogszabályt. A minisztérium által taglalt problémákat ugyanis az otthon szülés rendezésénél már szabályozták, ezért a Népszabadság megkérdezte, az ambuláns szülés esetében mindez miért nem sikerül. Az államtitkárság szerint az ambuláns szülés kifejezés félrevezető a tekintetben, hogy miről folynak a tárgyalások. „A pontos meghatározás a szülés 24 órás kórházi ellátással, melyhez a szakmai egyeztetéseket az elmúlt év második felében megkezdtük, azonban ahhoz, hogy a fekvőbeteg-ellátó intézmény lehívhassa az OEP-től az egészségügyi szolgáltatás után járó finanszírozást, az ellátáshoz alkalmazott kódrendszert kell kiegészíteni, mivel jelenleg nincs olyan kód, mely az egynapos szülést jelentené, így bevételt jelentene a kórház számára" –olvasható a lapnak küldött válaszban. Ezek szerint egy kód hiányzik ahhoz, hogy a szülő nők anélkül választhassák az ambuláns szülést, hogy ezzel kapcsolatos döntésük miatt ne érje őket megalázó bánásmód.