• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megépül az első szakápolási centrum

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

Kelet-Magyarországon kétmilliárd forintért épül az első, időseknek szánt szakápolási centrum.

Az idősgondozás finanszírozási reformja mellett létrehozzák az első szakápolási centrumot Kelet-Magyar­országon – jelentette ki a Magyar Időknek adott interjúban Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Idősotthonban 57 ezer ember él, és az utóbbi évek tapasztalata szerint „egyre intenzívebb" ápolási-gondozási szükséglettel érkeznek az intézményekbe a lakók. Ezért a kormány úgy döntött, hogy egy új bentlakásos intézménytípust hoz létre, úgynevezett szakápolási központot. Hol épül meg ez az otthon?
– Valóban egyre nehezebb állapotú, egyre intenzívebb gondozást és ápolást igénylő idősek jelennek meg a rendszerben. Nyilvánvalóvá vált, hogy a korábban homogén, azaz egységes ellátás tovább nem tartható fenn. Úgy gondoltuk, a házi segítségnyújtást és a bentlakásos rendszert is differen­ciálni szükséges az idősek szükségletei szerint. A házi segítségnyújtás vonatkozásában ez megtörtént két évvel ezelőtt. Az egységes homogén szolgáltatás kettévált: segítésre és gondozásra.

A segítésbe tartozik a hó eltakarítása, a bevásárlás, a tüzelő aprítása, de a szakképzettséget igénylő gondozási feladatot – gyógyszerezést, sebkötözést – a gondozáshoz soroltuk, és 50 százalékkal emeltük a gondozás állami támogatását. Ugyanezt végig kell tekinteni a bentlakásos rendszerben is. Az ma még homogén, ugyanaz a finanszírozás a nem súlyos, illet­ve a 24 órás felügyeletet és intenzív szakápolást igénylő személy esetében is.

Ezért is döntött úgy a kormány, hogy az idősotthoni rendszert az idősek ápolási és gondozási szükségletei alapján differenciálja: a gondozást előtérbe állító idősotthonok mellett elindulnak a szakápolási centrumok, amelyekben a gondozásról a szakápolásra helyeződik át a hangsúly. Az első ilyen otthon épí­tési helyszínének keresése, kiválasztása már elkezdődött. Mindenképpen Kelet-Magyarországon lesz, és kétmil­liárd forintot fordít rá a kormány. Másfél éven belül fel kell épülnie. Az üzemeltetés tapasztalatai alapján 2019-től fog a szakápolás rendszerszinten is megerősödni.