• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mégis kartonoznak majd a háziorvosok?

Lapszemle Forrás: Új Néplap

Egységes rendszerbe foglalnák egészségügyi adatainkat. A háziorvosi törzskartonok kiszélesítése most ismét a napirenden szerepel.

Néhány hónapja a Magyar Orvosi Kamara elnökének ellenállásán bukott el az a terv, hogy a háziorvosok három év alatt mérjék fel a körzetükbe tartozók egészségi állapotát, és úgynevezett törzskartont készítsenek róluk. Ám most ismét belekerült egy kormány elé kerülő javaslatba, hogy a háziorvosoknak, a házi gyermekorvosoknak és a fogorvosoknak mégis ki kell állítaniuk a törzskartont a betegeikről - írja az Új Néplap.

A háziorvosi törzskarton fogalma 1997 óta ismert. Mostanáig azonban senki nem pontosította, milyen adatokat kell mindenképpen tartalmaznia, ki és mikor férhet hozzá. – Nem magával a törzskartonnal van problémánk, hanem a kitöltés technikai menetével – mondja egy Szolnok környéki kistelepülés háziorvosa. – Egyszerű matematika: egy-egy praxishoz általában 1500–2000 beteg tartozik, ha minden karton kitöltésére csak egy fél órát szánunk, az már rengeteg időt vesz el.

A karton hasznosságát senki sem vitatja, hiszen a tervek szerint az adatgyűjtés többek között a családi halmozódást mutató betegségek felmérésére, a védőoltások egységes rögzítésére, az életmóddal kapcsolatos rizikók felmérésére, szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz kialakulásának, az öngyilkosság veszélyének felismerésére fókuszál, de a szűrővizsgálatok hatékonyságát is igyekszik növelni.

Lényegében egy korszerű egészségi állapotfelmérésről van szó, ráadásul nem kell a nulláról indulni, hiszen sok meglévő adat jelen formájában is használható lesz.

– Egyelőre sajnos nincsenek konkrét információink róla, hogy mikor és mi lesz a dolgunk, mi is csak a hírekből tájékozódunk – teszi hozzá dr. Maczó János szolnoki háziorvos. – Nyilván sok munkával jár, ha tényleg ránk hárul ez a feladat, de természetesen ezt is el fogjuk végezni, mint minden mást, ami kötelező számunkra.

Ahhoz nem fér kétség, hogy hasznos lenne a törzskarton, a kérdés csupán annyi ezzel kapcsolatban, hogy milyen formában valósul meg.

Mostanáig senki sem pontosította, milyen adatokat kell tartalmaznia.