• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megkülönböztetik a gyerekeket

Lapszemle Forrás: Népszava

Orbán Viktorék szerint az élettársaknak kevesebb adókedvezmény jár, mint a házastársaknak.

A családi adókedvezménnyel a kormány továbbra is a jómódú, magas keresetű, három- vagy többgyermekes házaspároknak kedvez, és ezen ígéretük ellenére sem változtattak – nyilatkozta a Népszavának Korózs Lajos. A szocialista szakpolitikus elmondta, a kabinet ígéretei között kiemelt helyen szerepelt a családok támogatása és az adórendszer egyszerűsítése. Nagy Anna, korábbi kormányszóvivő tavaly február 8-án be is jelentette, még abban a hónapban a parlament elé kerül a szükséges törvénymódosítás. Azonban nem így történt, minden változatlan maradt.

Adószakértők számítása szerint az egy- és kétgyermekesek gyermekenként havonta 62 ezer 500 forinttal csökkenthetik az adóalapjukat, a három- vagy többgyermekesek viszont több, mint háromszoros kedvezményt kapnak. Gyermekenként havonta 206 ezer 250 forintot vonhatnak le az adóalapjukból. Az egy- és kétgyermekesek így valójában havonta gyermekenként 10 ezer, a háromgyermekesek pedig szintén gyerekenként 33 ezer forinttal csökken a fizetendő adójuk. Orbán Viktorék szerint ráadásul az élettársaknak kevesebb adókedvezmény jár, mint a házastársaknak.

Az MSZP úgy véli, a három- vagy többgyermekes mozaikcsaládok is a maximális adókedvezményre jogosultak, attól függetlenül, hogy élettársak vagy házastársak a szülők, illetve van-e közös gyermekük, esetleg több házasságból, vagy házasságon kívül szült gyermeket hoztak egy élettársi vagy házassági kapcsolatba. Korózs példaként azt a háromgyermekes családot említette, amelyikben mindhárom gyerek "máshol született" - mi gyerekünk, te gyereked, én gyermekem - és a "szülők csak élettársak". Ebben az esetben nem számítanak nagycsaládosnak, havonta csak 10 ezer forint jár gyerekenként, vagyis összesen 30 ezer forint adókedvezményt érvényesíthetnek, ami egy év alatt 360 ezer forintott jelent. Ám, ha összeházasodnak, akkor mindhárom gyermek után az emelt összegű, gyermekenként havonta 33 ezer forint, vagyis összesen 99 ezer forint adókedvezményt vehetnek igénybe, ami évente 1 millió 188 ezer forintot jelent a családi kasszának. Vagyis, összegezte Korózs – az élettársak ugyanazon családmodellnél – az Orbán Viktor által átalakított Magyarországon éves szinten 828 ezer forintot buknak a házasságban élőkhöz képest. Honnan veszi a bátorságot a kormányfő, hogy különbséget tegyen Magyarországon gyermek és gyermek között? – tette fel az MSZP-s szakpolitikus a kérdést.

Korábban egyébként Szabó Máté is felhívta erre a problémára a
figyelmet, és arra kérte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert, hogy a nem házasságban álók gyerekeinek érdekében - kezdeményezze a családi pótlékról szóló törvény módosítását. Az alapvető jogok biztosa, a korábbi általános ombudsman szerint ugyanis sérti a gyermekek jogait és az egyenlő bánásmód követelményét, hogy az élettársi kapcsolatban élő szülők kevesebb családi pótlékot kaphatnak, mint azok, akik összeházasodtak. Már akkor jelezte, más állami támogatásoktól is elesnek azok a nagycsaládok, amelyekben a szülők nem kötöttek házasságot. A tárca válasza azonban egyértelmű volt: nem tesznek eleget az ombudsman kérésének, "a törvényi szabályozás alkotmányossági szempontból nem kifogásolható, az éppen a házasság intézményének védelmét érvényre juttató, tudatos állami értékválasztást tükrözi".