• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mégsem dolgozhatnak a mentességet kért egészségügyiek

Lapszemle Forrás: Világgazdaság - Népszabadság

Szócska Miklós maga is tévesnek minősítette a levélben foglaltakat. (Frissített)

Sorra kapják az egészségügyi intézmények a nyugdíjazás alóli kérelmek elbírálásáról szóló határozatokat. Az Országos Onkológiai Intézet 150 érintettje közül mindössze ketten kaptak a kötelező nyugdíjazás alól felmentést.
Az Országos Onkológiai Intézet dolgozói minderről egy tegnapi, késő délutáni értekezleten értesültek - írta a Népszabadság Online.

A lap úgy tudja: a lépés akár meg is béníthatja az intézet működését, mert például a diagnosztikához nélkülözhetetlen munkát végző citológiai laborban nem marad dolgozó.

Kásler Miklós főigazgató a Népszabadságnak megerősítette, hogy csak ketten kaptak eddig munkájuk folytatására engedélyt. A professzor úgy fogalmazott: reméli, hogy csak "adminisztratív tévedésről" van szó, mert ha nem, akkor néhány hete van csak a probléma megoldására, az emberek pótlására. Szerinte az intézetben zajló gyógyító munka nincs veszélyben: eddig is mindig ellátták a betegeket, és reményei szerint ez a jövőben is így lesz.

A lap úgy tudja, azért állhatott elő ez a riasztó helyzet, mert a tárca csepegteti a pozitív határozatokat, elképzelhető, hogy mások is kapnak majd. A szakállamtitkárság jelezte azt is, hogy eddig végleges negatív döntés még nem született, de azt sem tagadták, hogy lesznek ilyenek - idézi a Népszabadság. 

Az Országos Onkológiai Intézet esete, ha a döntés mégis véglegesnek bizonyulna, kirívó lenne, még akkor is, ha úgy tudjuk: sehol sem részesült pozitív elbírálásban az összes továbbfoglalkoztatási kérelem - írja a hír kapcsán a Világgazdaság Online. Holott az államtitkárság kabinetfőnöke, Beneda Attila a kormany.hu-ra feltett videó-üzenetben hangsúlyozta: mindenki kérjen mentességet, mert Magyarország egészségügyi ellátórendszerében minden munkavállalóra szükség van, fontos, hogy „egyetlenegy munkavállalót se veszítsünk el" - emlékeztet a lap.

Ehhez képest - annak ellenére, hogy az intézményvezetőkkel meg is indokoltatták, miért van szükség az adott munkatársra – még sincs mindenkire szükség. Egyelőre nem tudni, hogy végül is ki(k) és milyen szempontok alapján döntöttek arról, hogy melyik orvos, ápoló, titkárnő vagy műszaki munkatárs dolgozhat tovább. A VG értesülései szerint van olyan fővárosi kórház, ahol a kérelmek 80 százalékára, olyan megyei kórház, ahol 50 százalékára rábólintottak, de olyan intézmény is, ahol csak a nyugdíjas és maradni kívánó dolgozók egyharmadát tarthatják meg mindössze.

Reagál a szaktárca

Az egészségügyi államtitkárság csütörtökön az MTI megkeresésére azt írta: a továbbfoglalkoztatási kérelmekkel kapcsolatos kiértesítések jelenleg is folyamatban vannak, "így a sajtó számokat érintő értesülése sem tekinthető véglegesnek". Az államtitkárság a tájékoztatási kör lezárulta után ad részletes felvilágosítást a témában - tették hozzá.