• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megszokásból fogyasztják, pedig szívritmuszavart is okozhat

Lapszemle Forrás: szoljon.hu

A fiatalok egynegyede naponta iszik valamilyen kávét.

A korosztály egyharmada pedig rendszeres kávéfogyasztónak nevezhető (legalább 2-3 naponta fogyaszt kávét). Ahogy az az Ipsos Média-, Reklám-, Piac- és Véleménykutató Zrt. felméréséből kiderül, az élénkítő nedűt rendszeresen választó fiatalok nagy többsége (58%) 16–18 éves kora között szokott rá a kávézásra, további 23 százalékuk pedig már 15 évesen vagy azelőtt kezdte. Az egyik legnépszerűbb élelmiszerünkről, a kávéról és az ahhoz fűződő szokásokról, véleményekről kérdezte az Ipsos a 15–25 éves korosztályt. Összesen 550 ifjú embert interjúvoltak meg országos, reprezentatív mintán – olvasható a szoljon.hu portálján.

A nagy népszerűség ellenére a 15–25 évesek fele egyáltalán nem szokott kávézni, ez főleg a 15–19 évesekre igaz, 65 százalékuk soha nem ivott még kávét. Az idősebbek viszont (20–25 évesek) az átlagnál nagyobb arányban fogyasztják ezt az élvezeti cikket, mintegy 40 százalék. Nemcsak az életkorral, de az iskolai végzettség emelkedésével is nő a naponta kávézók aránya: míg a nyolc általánost végzettek 12%-a, a szakmunkás végzettségűek 36%-a, a gimnáziumi érettségivel rendelkezők 40%-a, a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek pedig több mint fele (55%-a) fogyaszt naponta kávét. A napi fogyasztók fele két csészével is megiszik egy nap alatt, viszont három vagy annál több kávét már igen kevesen jeleztek. Míg a 15–19 évesek többsége csak egy, addig a 20–25 évesek napi két csészével is fogyasztanak – sorolja az adatokat a portál.

Azok a fiatalok, akik legalább 2-3 naponta fogyasztanak kávét, leginkább az élénkítő hatás (75 százalékuk) és az íze miatt (46 százalékuk) kávéznak. Azonban egynegyedük azt vallotta, csupán megszokásból nyúl kávé után, egyötödük pedig csupán a kávézás hangulata miatt.

Számos kutatás foglalkozik a kávéfogyasztás egészségre gyakorolt hatásával. A 15–25 éves rendszeres fogyasztók 70%-a azonban nem tartja egészségtelennek a kávéfogyasztást. Pozitív hatásként az élénkítő/frissítő érzésen és az ízén kívül a vízhajtó hatást, a vérkeringés serkentését és a teljesítményfokozást emelték ki. A negatívumok közül a magas vérnyomás, a szívritmuszavar és a fogak elszíneződése a legismertebb – jegyzi meg a portál.

Legolvasottabb cikkeink