• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megtartanák az aktív ellátást Csornán

Lapszemle Forrás: Kisalföld

Egyelőre nem tudni, a Margit Kórház szerkezeti térképét hogyan rajzolják át.

A csornai Margit Kórházban készülnek a struktúraváltásra, erősítik a fejlesztendő terüle-teket. Konkrét információik még nincsenek a részletekről, de vannak indokok, melyek az aktív ellátás megtartása mellett szólnak. Dr. Winiczai Zoltán igazgató főorvos a közelmúltban Pápán az egészségügyi államtitkárság által a régió kórház és önkormányzati vezetőinek szervezett megbeszélésen vett részt. A csornai kórház várhatóan 2013-tól kerül állami kézbe.

– A megyei intézmények állami átvétele megkezdődött, de az is ismert, hogy lesznek úgynevezett struktúraváltó kórházak - mondta el az igazgató. Az biztos, hogy a Győr és Sopron közti kilencven kilométeres távolság, a logisztikai gondok miatt a csornai kórházban a sürgősségi ellátást mindenképpen biztosítani kell. Nyilván vannak olyan betegségek, melyeknél az idő sürget, a betegeket azonnal magasabb szintű ellátási helyre kell szállítani. És olyanok is, melyek helyben megoldhatók. Ez az a kiindulópont, melyhez ragaszkodunk.

Az sem mellékes, hogy a Margit Kórház a Rábaköznek jelentős munkaadója. Megnyugtató az államtitkár hozzáállása, egyetért abban, hogy fontos cél a munkahelyek megtartása. Lesznek persze átképzések, esetleg magasabb szintű munkára is. A további tárgyalásokon ezeket az alapvetéseket képviseljük. Ugyanakkor a rehabilitációs fejlesztések is folyamatosan napirenden vannak. A kórház hagyományaira épülve körvonalazódik a neuromuszkuláris ideg és izomrendszeri betegségek rehabilitációja, illetve a légzésrehabilitációs tevékenység. Előbbire pályázatot nyújtottunk be, de nem mondtunk le a másodikról sem. Folytatnánk az allergológiai, az alvásvizsgálatokat és gondolkodunk egyéb, speciális szakértelmet igénylő ellátásokon.

Nyilvánvaló, hogy a közeli kórházaknak az érdekeik egyre inkább közösek, össze kell hangolni a munkát, a szakemberek foglalkoztatását, a különböző tevékenységek közös elvégzését.
Megtakarításokat így lehet elérni. A baj a logisztikával van.
A két város egészség ügyi együtt működésében mindig is akadály volt a tömegközlekedés hiánya, az úthálózat enyhén szólva is rossz helyzete. Ezért alaposan végig kell gondolni, mi lenne az a funkció, amit ott oldanának meg és melyek azok, amiket mi.