Emlőrák esetén kerülendő a magas zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása.
Azon betegek, akik az emlőrák diagnózisának felállítását követően magas zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztottak, megnövekedett halálozási kockázattal kellett szembenézniük – idézte a Kaiser Permanente Intézet (Kalifornia, Egyesült Államok) felmérését a mno.hu.
A Journal of the National Cancer Institute oldalain bemutatott tanulmány az első, mely az emlőrák klinikai kimenetele, illetve a magas és alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása közötti potenciális kapcsolatot taglalta. A felmérésben korai stádiumú, 1997 és 2000 között diagnosztizált emlőrákos betegek vettek részt. Azok között, akik napi egy vagy több alkalommal fogyasztottak zsírban gazdag tejtermékeket, magasabb volt a halálozási arány, mint a kevesebb zsírt fogyasztók között – ez nem csupán a daganattal kapcsolatos, de az attól független halálozást is érintette.