• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Menekülnek a szakorvosok

Lapszemle Forrás: Népszava Online

A hiányszakmák legértékesebb képviselői hagyják el a magyar állami betegellátást

A hiányszakmák legértékesebb képviselői hagyják el a magyar állami betegellátást, sőt, az országot, hiszen továbbra is visszafordíthatatlannak látszik az egészségügyi migráció. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy az ágazati munkaerőhiány már a fővárosi betegellátást is sújtja: az öt tapasztalt idegsebészt megelőzően hét radiológus is elhagyta az ország legjobb fekvőbeteg-ellátó intézményeként számon tartott Honvédkórházat - írta a Népszava.

A szakemberek nem tudták tovább tolerálni a kórházban kialakult kaotikus állapotokat, melyek között nem garantálható a biztonságos betegellátás. Az ország legjobb intézményeként számon tartott Honvéd kórházat az előző kormányzati ciklusokban újították fel, egyes dolgozók szerint mára mégis lepusztult. Az intézményben dolgozók rohamosan romló munkakörülményekről, fokozódó terhekről, és kígyózó várólistákról számolnak be. Mindezt abban az országos hírű csúcsintézményben, amely az úgynevezett VIP betegeket is fogadja - írja a lap.

Mint a Honvéd példája mutatja - a munkaerőhiány nemcsak vidéken, a fővárosban is erősödik, hiszen gyakorlatilag az intézmény valamennyi osztályán hiányos létszámról panaszkodnak. Úgy tudni például, hogy a kórházban jelenleg mindössze egy hematológus szakorvos van, de a nefrológián is mindössze hárman maradtak, a hét radiológus kiesését gyakorlatilag nem lehet pótolni, s a maradók közül is sokan tervezik az intézmény, sőt, a pálya elhagyását.

Ezt a tendenciát kizárólag versenyképes bérezéssel és megfelelő munkakörülmények megteremtésével lehetne orvosolni. Az elvándorlásában ugyanis a felmérések szerint az alacsony fizetés, a nagy terhelés és a rossz munkakörülmények mellett a megbecsültség hiánya játssza a főszerepet. Az Orbán-kormány azonban alig tett ez ellen valamit; a nagy dirrel-durral kommunikált állítólagos béremelés mellett befagyasztották az ügyeleti és egyéb pótlékokat, így ma a "megnövelt" bérrel együtt 20-25 ezer forinttal visz kevesebbet haza egy tapasztalt szakorvos, mint egy évvel korábban. Részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink