• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mennek a doktorok, mennek a szakdolgozók

Lapszemle Forrás: Medical Online

A naprakészen vezetett statisztikák szerint 2007-től folyamatosan emelkedik a külföldön állást vállaló doktorok száma.

A statisztikákból egyértelműen kiderül, hogy folyamatosan csökken az orvosok száma. A 2004-ben regisztrált 38 887-ből 2011-re – az EEKH-nak egyelőre ez a legutolsó statisztikai összefoglalója – már csak 29 462-en maradtak. Míg azonban a korcsoportos bontás szerint 2009-ben még az 50-54 év közöttiek voltak a legtöbben - 4556-an -, addig 2011-re a korcsoportos dobogó legfelső fokára az 55-59 év közöttiek kerültek, ami egyértelműen azt mutatja, drámain öregszik a hazai orvostársadalom, miközben a fiatalok-középkorúak-idősek megoszlása egyenletes a fogorvosok esetében, a gyógyszerészek között pedig épp az orvosokéval ellentétes trend játszódik le, egyre több közöttük a fiatal szakember - írja a Medical Online.

Ami az ágazat legnépesebb táborát a szakdolgozókat illeti, számuk a 2009-es 88 223-ról 93 961-re emelkedett 2011 végére. Közöttük is nőtt, ugyanezen időszakban, az ápolók száma, 40 510-ről 47 219-re. A szakdolgozók döntő többségének életkora 35-50 közöttire tehető, aggodalomra adhat azonban okot, hogy nagyon alacsony körükben a fiatalok száma. Az ápolók átlagéletkora kedvezőbb, 35 év körül alakul, de az ő esetükben is megfigyelhető a stafétabotot később átvevő huszonévesek hiánya.

A statisztikák tanúsága szerint a legtöbb szakdolgozót és ápolót Borsod-Abaúj-Zemplén megyében foglalkoztatják, a fogorvosok és gyógyszerészek száma viszont Pest megyében a legmagasabb, míg a legtöbb orvosi működési engedély tulajdonos Hajdú-Bihar megyében található. A legkevesebb egészségügyi szakember hosszú évek óta Nógrádban található.

Magyarország 2004-es uniós csatlakozása óta folyamatosan vezetik – két esztendő, 2006 és 2007 kivételével – a migrációs statisztikát, az egészségügyi dolgozóknak kiadott hatósági bizonyítványok száma alapján. A számokkal azonban érdemes óvatosan bánni, mivel a hatósági bizonyítványt kérők között évről évre szép számmal akadnak olyan külföldi hallgatók is, akik egyetemi tanulmányaik befejezése után kérnek igazolást a hivataltól.

A célállomást illetően 2011-ben Németország vezette a listát – legalábbis a doktorok esetében. Itt 402-en kívántak munkába állni. Nagy-Britannia a második helyre szorult (360), harmadik Svédország (101), negyedik Írország (87), ötödik a szomszédos Ausztria (56). A szakdolgozók elsősorban Nagy-Britanniában helyezkednek el, de népszerű a szomszédos Ausztria és Németország is, miközben az egykor fontos munkavállalási célországnak számító Olaszország kezd leszorulni a listáról, feljövőben van viszont Hollandia.

Ami a szakmák szerinti bontást illeti – ilyet is készít az EEKH – a külföldi munkát tervezők-szervezők élén a belgyógyászok állnak, őket a háziorvosok valamint aneszteziológusok követik, negyedik helyen a sebészek állnak, akik mögött az ortopéd szakorvosok, a szülész-nőgyógyászok és radiológusok sorakoznak.