• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mennyi az annyi a hevesi kórházakban?

Lapszemle Forrás: heol.hu

Heves megye három kórházának kifizetetlen számlái jóval alacsonyabbak a korábbinál.

A hatvani Albert Schweitzer Kórház 756 millió, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház 388 millió, az egri Markhot Ferenc Kórház pedig 491 millió forint adósságot halmozott fel - derült ki Rétvári Bence államtitkár január első hetében Kórozs Lajosnak adott válaszából egy tv-műsorban. A heol.hu utánajárt, valósak-e ezek az adatok?

A gyöngyösi Bugát Pál Kórház tényleges, EU-s projektek hatásától tisztított szállítói fizetési kötelezettsége 254 millió forint volt november 30-án, melyből le nem járt fizetési kötelezettség 120 millió forint. Azaz a kórház mindössze 134 millió forint lejárt szállítói tartozásállománnyal rendelkezett, ez a havi átlagos OEP finanszírozásnak körülbelül a fele, így megállapítható, hogy mindössze két heti működés fedezete nem biztosított - mondta el Weisz Péter, a gyöngyösi kórház főigazgatója.

Nem szabad összemosni az uniós projektek ki nem egyenlített számláit, valamint a le nem járt tartozásállományt a lejárt tartozással, hiszen ez hamis képet festene az intézmény tényleges gazdasági helyzetéről. Mivel számos európai uniós fejlesztés valósult meg a hatvani kórházban, így természetesen ezekhez is kapcsolódtak kifizetés alatt álló számlák. Az ilyen összegek kiegyenlítése azonban minden esetben az elnyert pályázati forrásból történik, nem pedig a kórház OEP finanszírozásából. Ezek a számlák 2015. december 31-ig – tekintettel arra, hogy véget ért a 2007-2013. Európai Uniós finanszírozási időszak – maradéktalanul kiegyenlítésre kerültek. A hatvani kórház minden forint megítélt uniós támogatást fel tudott használni – mondta a lapnak Stankovics Éva, a hatvani kórház főigazgatója.

– Eredményesen gazdálkodott az egri Markhot Ferenc Kórház, az elmúlt évben 700 millió forintról 180 millióra csökkent a tartozás – szögezte le dr. Tóth Ildikó megbízott főigazgató. – Az említett televíziós tudósításban 2015. november végi adatokat közöltek a Markhot Ferenc Kórház pénzügyi helyzetéről, köztük a nem lejárt tartozásról, ez utóbbi azonban nem része a kórházak adósságállományának. Ennek fedezete ugyanis a következő hónapban megérkező OEP finanszírozásból biztosított.

Legolvasottabb cikkeink