• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mérgező víz folyik a csapból Magyarországon?

Lapszemle 2022.02.05 Forrás: Pénzcentrum
Mérgező víz folyik a csapból Magyarországon?

Nem csak az arzén, de az ivóvízhálózatot alkotó csövekből és szerelvényekből kioldódó nehézfémek, így az ólom is szennyezi az ivóvizet.

Megjelent a legfrissebb jelentés a magyarországi ivóvíz minőségéről, amely szerint a legtöbb vízminőségi jellemző a vizsgálatok során 99-100 százalékban megfelelő eredményt adott. A szolgáltatott ivóvízminőség tekintetében azonban a korábbi évekhez hasonlóan jelentős területi eltérések vannak. A korábbi évektől eltérően 2020-ban három megyében is esetileg kimutatható volt szolgáltatott vízben határérték feletti peszticid - vagyis növényvédő szer - tartalom, írja a Pénzcentrum

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közzétette a legfrissebb, 2020-as évre vonatkozó jelentését Magyarország ivóvízminőségéről. Ebből az derült ki, hogy az ország valamennyi településén biztosított a közműves ivóvíz-ellátás, ugyanakkor továbbra is vannak ellátatlan területek, elsősorban külterületi, tanyasi lakókörzetekben, vagy üdülőövezetekben, zártkertes területeken.

A 2010-es évek elején az ivóvíz arzénkoncentrációja még közel 400 településen volt határérték felett. Átmeneti engedély alapján 2012. december végéig 343 település térhetett el a határértéktől arzén, 38 bór, és 3 fluorid vonatkozásában (a többszörösen érintett települések miatt ez összesen 365 települést jelentett), ezeken a településeken átmeneti határérték volt érvényben. 2013-tól már mindenhol egységes a határérték.

A jelentésben közölt térképek alapján a Makói és Hódmezővásárhelyi járás egyes településein 20,1 mikrogram felett van az arzéntartalom egy liter ivóvízben (µg/l), illetve a Mezőkovácsházai járásban egy helyen 10,1 mikrogram feletti értéket találtak.

Az ivóvízhálózatot alkotó csövekből és szerelvényekből ugyanakkor akár határértéket meghaladó mennyiségben oldódhatnak ki nehézfémek, különösen – a régi ólomvezetékekből – ólom. Az NNK 2017-2020 között futó komplex népegészségügyi projektjének keretében elvégzett országos felmérés alapján elsősorban a fővárost és 5000 fő feletti településeket érintheti az ivóvíz ólom szennyezettsége. Az ólomkockázat szempontjából magas vagy nagyon magas kockázatúnak számít körülbelül 80 ezer lakóház és 455 ezer lakás.

A teljes cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható.