• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mérlegelik, kell-e kocsit küldeni a betegért

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

A mentésirányítóknak a jövőben arra is lehetőségük lesz, hogy nemet mondjanak a 104-es számra telefonálóknak.

Máté Gábor, az Országos Mentőszolgálat új, megbízott vezetője a Népszabadságnak arról nyilatkozott, hogy a mentő minden esetben negyedórán belül a hívások helyszínére kell, hogy érjen, a szervezet saját magát fojtogatja. Szemléletváltásra készülnek, új szempontokat vezetnek be a mentőt hívók kikérdezésénél. A jövőben lehet, hogy azt mondják a telefonálónak: nem küldenek mentőt, mert nincs rá szüksége a betegnek – írja a delmagyar.hu portálja.

A célunk az, hogy a sürgős ellátást igénylő esetekben még gyorsabban, akár percek alatt a helyszínre érkezzen a segítség – nyiltkozta Győrfi Pál, az Országos Mentőszervezet kommunikációs és PR-igazgatója, aki hozzátette azt is, sajnos rosszindulatú hívások is előfordulnak. Volt, hogy csak gyönyörködni akart a telefonáló a kék lámpás autóban, vagy a szomszédját akarta felébreszteni. A mentőszolgálat havonta átlagosan húsz-harminc ilyen „vaklárma" esetében tesz feljelentést a rendőrségen, amelyek egy része büntetéssel végződik. Csongrád megyében havonta átlagosan egy ilyen esettel találkozunk – sorolta Győrfi Pál. Ezek a hívások alkalmanként 30-40 ezer forintos pénzkidobást jelentenek a mentőknek. A pénz csak az egyik tényező, hiszen amíg a mentőautó az indokolatlan riasztás miatt foglalt, máshol valóban szükség lehet rá. Így emberéletek is veszélybe kerülhetnek.

A mentőfeladat fogalmát jogszabály definiálja. A gyakorlatban azonban a döntést a kapott információk alapján, a kikérdezési protokoll támogatásával a mentésirányítónak kell meghoznia. Egy konkrét példát említenék. A szülés ugyan mentőfeladat, hiszen a fájások beindulása, a burokrepedés után a baba bármelyik pillanatban megszülethet. Ugyanakkor az is előfordul, hogy valakit a szülész egy adott napra rendel be a kórházba, a „terminus szerint", és bár a szülés még nem indult be, a kismama járóképes és tünetmentes, az utazáshoz, egyéb megoldás hiányában, szirénázó mentőkocsit vesznek igénybe. S lehet, hogy közben egy valóban súlyos esetnek perceket kell várnia.

Győrfi Pál szerint az sem ritka, hogy a kivonuló mentők nem találnak beteget a helyszínen. Tavaly több mint negyvenezer ilyen esetük volt.

Legolvasottabb cikkeink