A zsírdús ételek elpusztítják a testsúlyt szabályozó agysejteket?
Kutatások igazolják, hogy ha valaki zsírdús ételeket fogyaszt, éppen azok az agysejtek betegszenek meg vagy pusztulnak el, amelyek a testsúlyt szabályozzák.
Joshua Thaler, a seattle-i egyetem diabétesz- és elhízáscentrumának munkatársa az amerikai endokrinológusok ez év június elején rendezett bostoni kongresszusán számolt be azokról a patkánykísérletekről, melyek során az állatokat rövidebb-hosszabb ideig (napokig és hónapokig) ún. „amerikai diétán" tartották, majd az állatok agyát gondos biokémiai, képalkotó és sejtelemző mikroszkópos vizsgálatoknak vetették alá. Az amerikai diéta a „nyugati étrend" fogalmával azonos, nem más, mint egy igencsak egészségtelen táplálkozás.
Jellemzője, hogy sok állati (telített) zsírt, sok cukrot, édes italokat és kevés rostot tartalmaz. Köztudomásúan nemcsak hízlal, de számos betegség, köztük az érelmeszesedés előfutára. Aligha véletlen, hogy az egészségügyi hatóságok az ilyen típusú élelmiszerek fogyasztásának csökkentését akár adókivetéssel is szorgalmazzák.
Joshua Thaler a kísérletekben meglepő eredményre jutott. Ami várható volt: a zsírral bőven táplált állatok testsúlya a kísérlet alatt folyamatosan nőtt. Ami viszont nem nőtt: az állatok agyában, a hipotalamuszban helyet foglaló bizonyos sejtek száma, éppen azok, amelyek a testsúlyszabályozásért felelősek. Ezek éppen ellenkezőleg, begyulladtak, ráadásul az ilyenkor védelemre szokásosan felsorakozó un. makro- és mikrogliasejtek a zsíros táplálás kezdetekor megjelentek ugyan, de idővel elmaradtak.
Ugyanakkor a kísérlet kontrollcsoportjában az állatokat a szokásos laboratóriumi táprenden tartották, itt a leírt agyi károsodásoknak nyoma sem volt. Joshua Thaler azt mondja, nem világos, hogy a leírt idegsejtgyulladás és -pusztulás állandósul-e, de hogy a bőséges zsírbevitel mindezeknek az egyik oka lehet, az bizonyítottnak vehető.