• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Mindenkinek joga van ott dolgozni, ahol akar

Lapszemle 2020.09.22 Forrás: növekedés.hu
Mindenkinek joga van ott dolgozni, ahol akar

Szinte az egész unióból jöttek orvosok Skandináviába, Magyarországról 2008-2009, 2013 körül volt a legnagyobb roham.

Ma már egyre több cég él abból, hogy magyar orvosokat közvetít ki nyugat-európai országokba. Az erdélyi magyar, ma már svéd állampolgár Bartha Lídia rengeteg orvost visz ki skandináv területre nem csak Magyarországról, hanem a környező országokból is. Vele beszélgetett a növekedés.hu.

Mennyire érzi úgy, hogy elviszi az orvosokat azokból az országokból, ahol rájuk ugyanúgy szükség van?

Kétségtelenül sokan vádolnak bennünket agyelszívással. Először is azt kell megérteni, hogy Európában mindenkinek ugyanolyan joga van ott dolgozni, ahol csak szeretne. Szabad a munkaerőpiacon az áramlás, és ezt ki is használják a vállalatok, illetve az egészségügyi intézmények. Ám lényeges, hogy az utolsó éves gimnazistalént is segítettem a magyarországi fiatal barátaimnak ide jönni, ideiglenes munkát vállalni. Hát akkor miért is ne! Most is mozgásban van minden, de a legerősebb folyamat 2008-tól indult be. Ehhez kellett egy világválság.

Ebben az időben, honnan volt a legtöbb kivándorló orvos? 

Románia élen járt az elvándorlásában. Amint beütött a pénzügyi krach, egyre több erdélyi ismerős – ugyanis innen származom – talált meg, hogy szerezzek neki állást külföldön. Az ottani egészségügy annyira rosszul működött, hogy az összes orvos közel fele külföldön kötött ki. A folyamat 2016-ig tartott, szinte működésképtelenséget okozva. Nem volt nehéz munkát találni nekik.

Magyarország a rangsorban hányadik volt?

Románia után Németország, Görögország, Olaszország, Lengyelország, következett, majd csak utána a magyarok, legalábbis a Politico kimutatása szerint. Tehát most válaszolok az első kérdésre, azaz a sok magánjellegű megkereséstől számítom a saját „üzletemet”. Az életemben a nagy fordulat ebben az időszakban kezdődött. Ahogy fogalmazott: a „kaland”, amely azóta is tart.

Nem világos, hogy miért pont önt találták meg a segítségre szorulók?

Mert tudták, hogy HR-területen dolgoztam korábban, például az Adecco IT & Engeneering-nél, amelyen keresztül az Ericsonnak is toboroztunk világszerte IT-fejlesztő mérnököket. Ráadásul orvos és nővéri családból származom, ebben a közegben nőttem fel, így átéreztem a helyzetüket. A végén már olyan sokan kerestek meg, hogy önálló vállalkozást kellett alapítanom. A szakembert sokan megtalálják, főleg akkor, ha valahol válság van olyan emberek is megtaláltak, akik csatlakozni akartak a vállalkozáshoz. Főként spanyol-olasz és horvát területről, ráadásul nálunk a táj, a levegő olyan, mint a mesében. Az utóbbi években szinte az egész unióból tudnak a cégemen keresztül Skandináviába költözni. Magyarországról 2008-2009, 2013 körül volt a legnagyobb roham. A helyzet mindig a geopolitikai viszonyoktól függ. Ahol válság van, többnyire onnan menekülnek az orvosok más diplomások, Európában főként a szabadságot hirdető, életigenlő, jó életminőséget kínáló skandináv területre. Természetesen akadnak olyanok is, akiket a privát okok hajtanak: környezetváltozás, Svédországban élő családok vagy barátok.

Meséljen erről a híres svéd életről. A kitelepülő orvosokat a pénzen kívül mi motiválja?

Ez egy komplex kérdés, nem egyszerű válaszolni rá. A legtöbben azért keresnek meg, mert kutatni is szeretnének, nagyobb, komplexebb tudományos háttérmunkára vágynak, illetve eljönnének az országukból. A továbbfejlődés munkaidőben is lehetséges, nem úgy, mint sok helyen, hogy a szabadidőt kell feláldozni erre. Ráadásul ez Magyarországon csak egyetemi kórházban lehetséges, míg itt minden kórházban. Több az orvos számára a lehetőség. Konferenciákra is többet járhat, azokat sem a gyógyszercégek, szponzorok fizetik, hanem a munkaadó. Tehát az egészségügy is másként működik.

Mondjon példákat!

A háziorvosok például 10-15 személyes, kisebb kórháznak megfelelő rendelőben dolgoznak, komplexebb feladatot ellátva. Ugyan kevesebb beteget fogadnak, de azokkal több időt töltenek el velük. A betegek nyolcvan százalékát a háziorvosi rendelőkben látják el. A háziorvosnak nálunk külön le kell tenni egy szakvizsgát, amelynek a képzési ideje öt év. Ezért látják ők el a betegeket és csak akkor küldik tovább, ha a háziorvosi kompetencia nem elegendő. Ezáltal erőforrások szabadulnak fel, jobb a szervezettség. Mindenki jól jár: beteg is, orvos is.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink