A krumplipürének újra burgonyából kell készülnie, még ha azt meg is kell pucolni.
Az országos Mintamenza Program Dél-alföldi programindító konferenciáját rendezték csütörtökön a megyeházán. A Békés megyéből indult kezdeményezéshez, amelynek eddig 250 tagja van, 11 Csongrád megyei intézmény csatlakozott – főleg kis konyhák. A program a szakemberek szerint jó, ezért minél több termelőt és felhasználót szeretnének bevonni. B. Nagy László kormánymegbízott hangsúlyozta: ez egy olyan piaci szegmens, amelyre nagy szükségük van a vidéki őstermelőknek és mezőgazdasági kisvállalkozásoknak – olvasható a delmagyar.hu portálján.
Zoltai Anna, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal osztályvezetője szerint a 24. órában igyekeznek most valamit kezdeni a kialakult helyzettel. Mint mondta, 10 ezer helyszínen folyik közétkeztetés, de ennek kevesebb mint felén van csak főzőkonyha. A nyersanyag és a készétel is rengeteget utazik, nincs kapcsolat a főző és a fogyasztó között. Ráadásul a szolgáltatói rendszerű közétkeztetésben a költségminimalizálás a cél, ez pedig minden más szempontot felülír. Mint Zoltai Anna rámutatott: ahol lehet vissza kell állítani a helyi, kis konyhákat.