• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mintha büntetnék a betegeket, amiért betegek

Lapszemle Forrás: nlcafe

Várunk egy injekcióra, kemoterápiára négy-öt órát. Komolyan, ez normális?

Szerdán felfüggesztették bizonytalan időre a sugárkezelést pár száz betegnél, mert elromlott a gép. A betegek között sokan vidékről járnak ide, órákat utazgatva, hogy megkapják a kezelést, de ma mind potyára vonatoztak. A vicc az egészben az, hogy nincs másik gép, amivel a sugárkezelést elvégezhetnék, vagyis van, csak épp kapacitás nincs, túlterheltek, így is túl sok a beteg egy gépre. Ha pedig lenne is több gép, mert épp akadna rá pénz – de nincs persze –, akkor sem lenne elég szakember, aki kezelje a több gépet. Ezt nem én találtam ki, hanem egy ott dolgozó szakember mondta, mikor rákérdeztem – olvasható az nlcafe.hu oldalon.

És ez csak egy apróság, ami megesik naponta ezer meg ezer rákbeteggel. Meg persze más betegekkel, akik az egészségügyben kénytelenek evickélni. Nem a sugarasok hibája. Nem annak a kórháznak a hibája, ahova jár ez a pár száz beteg, akik bizonytalan ideig sugárkezelés nélkül maradtak (amit egyébként minden nap kellene kapnunk). Nem tehetnek róla, hogy elromlott a gép, ahogy arról sem ők tehetnek, hogy túl vannak terhelve, hogy egy orvosra, szakemberre, gépre ezernyi beteg jut.

Nem akartam, hogy így legyen, nem akartam rákos lenni, és eszem ágában sem volt direkt túlterhelni a rendszert. De ha már így alakult, annyira jó lenne, ha nem azzal kellene folyton szembesülnöm, hogy nincs pénz, nincs idő, nincs ember, nincs gyógyszer, nincs eszköz.

Nincs semmi sem. Mintha büntetni akarnák a betegeket, amiért betegek. Várunk az orvosoknál hat órákat egy-egy alkalommal. Várunk egy injekcióra, kemoterápiára négy-öt órát. Komolyan, ez normális? Várunk a vizsgálatokra négy órákat. Utána a vizsgálatok eredményére hónapokat. Ja, ha kifizeted magánúton, akkor nem, akkor másnapra megvan a szövettan, épp csak 40 ezred legyen rá, ha élni akarsz. Lassú, nehézkes, tohonya az egész rendszer, és ez nem a benne dolgozók miatt van, akik kiteszik a lelküket és ott húzzák az igát a kórházakban. Ők ugyanúgy az áldozatai ennek az elcseszett rendszernek, amiben minden áldott nap a lehetetlennel kell megbirkózniuk, és a szarból kell várat építeniük.