Hazánkban tavaly szeptemberben vezették be a chipsadót.
Úgy tűnik, a korábban sokat kritizált intézkedés egyre népszerűbbé válik más országokban is. Április elején a Magyar Nemzet cikkezett arról, hogy a Fico-kormány egy, a chipsadóhoz hasonló adófajta bevezetésén gondolkodik. Márciusban pedig az ENSZ javasolta egészségtelen élelmiszereket terhelő különadó bevezetését. A héten Mike Rayner, az oxfordi egyetem munkatársa próbálta rávenni a politikusokat az élelmiszerek megadóztatásának újragondolására – olvasható a Magyar Nemzet – online oldalán.
Az egészségtelen, zsíros ételekre kivetett adóval és némi segítéséggel könnyebb rávenni az embereket az egészséges táplálkozásra – emelte ki Rayner. Az egészségfejlesztési kutatócsoport vezetője közölte, a brit felnőttek legalább egynegyede túlsúlyos, ami minden évben több milliárd fontos egészségügyi kiadást okoz az államnak.
A szakember – még a franciaországi kétcentes adónál is magasabb – 12 pennys adót vetne ki az üdítőitalokra, mivel szerinte évente több ezer életet lehetne megmenteni csupán azzal, ha az emberek egészségesebb italokat fogyasztanának. Rayner azzal érvelt, hogy eddig is használták már az adózást arra, hogy elvegyék a vásárlók kedvét az ivástól vagy a dohányzástól; ráadásul az egészségtelen ételekre kivetett magasabb áfa (Nagy-Britanniában: VAT) a kincstár számára bevételt is jelentene. Hozzátette: „bizonyított tény, hogy az élelmiszerárak manipulálásával rá lehet venni az embereket arra, hogy egészségesebben táplálkozzanak". Ennek fényében érthetetlen, hogy a kormányzat miért ódzkodik ennyire az élelmiszerek adóztatási rendszerének megváltoztatásától – fűzte hozzá.
A kutató szerint Nagy-Britanniában igen komoly problémát jelent az elhízás. A britek túl sok kalóriát fogyasztanak, és rengeteg olcsó energiadús ételt esznek, mint a chips, csokoládé vagy a szénsavas italok.
Rayner a Dániában bevezetett élelmiszeradóról szólva elmondta, ott is megadóztatták azokat az élelmiszereket, melyek telített zsírsavakat tartalmaznak és növelik a koleszterinszintet.
Véleménye szerint a dán alapötlet ugyan jó, de sok alacsony zsírtartalmú élelmiszernek magas a sótartalma, vagyis így az egyik probléma kezelésével csak egy másikat hoznak felszínre. (A túlzott sófogyasztás magas vérnyomáshoz vezethet, ami növeli az agyvérzés, a szívbetegségek és vesebetegségek kockázatát.) Ehelyett Rayner az élelmiszerek megadóztatásának teljes újragondolását javasolja.