• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Most már mindenki másolná a magyar módit?

Lapszemle Forrás: MNO

Hazánkban tavaly szeptemberben vezették be a chipsadót.

Úgy tűnik, a korábban sokat kritizált intézkedés egyre népszerűbbé válik más országokban is. Április elején a Magyar Nemzet cikkezett arról, hogy a Fico-kormány egy, a chipsadóhoz hasonló adófajta bevezetésén gondolkodik. Márciusban pedig az ENSZ javasolta egészségtelen élelmiszereket terhelő különadó bevezetését. A héten Mike Rayner, az oxfordi egyetem munkatársa próbálta rávenni a politikusokat az élelmiszerek megadóztatásának újragondolására – olvasható a Magyar Nemzet – online oldalán.

Az egészségtelen, zsíros ételekre kivetett adóval és némi segítéséggel könnyebb rávenni az embereket az egészséges táplálkozásra – emelte ki Rayner. Az egészségfejlesztési kutatócsoport vezetője közölte, a brit felnőttek legalább egynegyede túlsúlyos, ami minden évben több milliárd fontos egészségügyi kiadást okoz az államnak.

A szakember – még a franciaországi kétcentes adónál is magasabb – 12 pennys adót vetne ki az üdítőitalokra, mivel szerinte évente több ezer életet lehetne megmenteni csupán azzal, ha az emberek egészségesebb italokat fogyasztanának. Rayner azzal érvelt, hogy eddig is használták már az adózást arra, hogy elvegyék a vásárlók kedvét az ivástól vagy a dohányzástól; ráadásul az egészségtelen ételekre kivetett magasabb áfa (Nagy-Britanniában: VAT) a kincstár számára bevételt is jelentene. Hozzátette: „bizonyított tény, hogy az élelmiszerárak manipulálásával rá lehet venni az embereket arra, hogy egészségesebben táplálkozzanak". Ennek fényében érthetetlen, hogy a kormányzat miért ódzkodik ennyire az élelmiszerek adóztatási rendszerének megváltoztatásától – fűzte hozzá.

A kutató szerint Nagy-Britanniában igen komoly problémát jelent az elhízás. A britek túl sok kalóriát fogyasztanak, és rengeteg olcsó energiadús ételt esznek, mint a chips, csokoládé vagy a szénsavas italok.

Rayner a Dániában bevezetett élelmiszeradóról szólva elmondta, ott is megadóztatták azokat az élelmiszereket, melyek telített zsírsavakat tartalmaznak és növelik a koleszterinszintet.

Véleménye szerint a dán alapötlet ugyan jó, de sok alacsony zsírtartalmú élelmiszernek magas a sótartalma, vagyis így az egyik probléma kezelésével csak egy másikat hoznak felszínre. (A túlzott sófogyasztás magas vérnyomáshoz vezethet, ami növeli az agyvérzés, a szívbetegségek és vesebetegségek kockázatát.) Ehelyett Rayner az élelmiszerek megadóztatásának teljes újragondolását javasolja.