• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Munkaszerződésben tiltanák a dohányzást az egészségügyben

Lapszemle Forrás: Délmagyarország Online

A január 1-ével életbe lépett dohányzási tilalom betarthatatlan az egészségügyi intézményekben.

A nemdohányzók védelmében január 1-ével életbe lépett dohányzási tilalom betarthatatlan az egészségügyi intézményekben: a dolgozóknak idejük, a betegeknek pedig lehetőségük sincs arra, hogy az áhított cigarettát az épületen kívül szívják el.

Vélhetően munkaszerződésbe foglalják a szegedi klinikák alkalmazottainál a cigitilalmat: nem tudják tolerálni a kieső munkaidőt. A legtöbb helyen megengedett a dohányzóhely kijelölése szabad helyen, azonban az egészségügyi
szolgáltatóknál erre nincs még lehetőség, hisz aki rá szeretni gyújtani, az ezt csak a kerítésen kívül teheti meg. Ez egynéhány klinika esetében bizony igen nagy távolságot jelent, és munkaszervezés szempontjából is aggodalomra ad okot. Az új klinika épülete például pontosan erre jó példa, hisz ott gyógyszertár, kollégium és női klinika is van az épület szomszédságában.

Eddig az alagsor kijelölt dohányzóhelyén cigarettázhattak az orvosok, nővérek, illetve a betegek. A tábla ugyan már lekerült, de a dolgozók és a betegek továbbra is ide járnak, akik a türelmi idő után sem tartják valószínűnek, hogy egy szál cigi miatt messzire gyalogoljanak. Az erős dohányosnak nehéz próbatétel 12 órás műszak végigvitele, de osztályosként nem hagyhatom el az épületet – monja a lapnak Juhász Dávid ápoló. De, ha még meg is tenné, akkor is 5 percet vesz el a munkaidejéből az, ha cigarettára gyújt.

A betegek esetében talán még rosszabb a helyzet, hiszen nekik még lehetőségük nincs a törvény betartására, ők nem hagyhatják el az épületet, hisz az egészségügyi intézmény vállalja értük a felelősséget gyógyításuk ideje alatt. Persze az is kérdés, mennyire lenne kedvük köntösben, pizsamában, esetleg nehezen mozogva kimenni az utcára, hogy elszívjanak egy cigarettát. (A páciensek ellenőrzése egyébként az intézmények feladata lesz, de intézkedési joguk nem lesz.) Kelemen Sándor például kerekes székben ülve is naponta többször liftezik az új klinika alagsorába, de mint mondja, épületen kívül már ő sem menne ki. A dohányos úgyis talál lehetőséget. A betegek a vécébe meg a zuhanyzóba mennek ezután - mondja mosolyogva Kelemen Sándor.

A megyei tiszti főorvos és a klinikai központ kórházhigiénés főorvosa holnap találkoznak, hogy megbeszéljék a nehezen kezelhető részletkérdéseket. Fontos pont például az is, hogy az udvar vagy a klinikakert kinek a tulajdona – ha ugyanis önkormányzati területnek minősül, kiesik a tilalom alól, amely az egészségügyi szolgáltatókra vonatkozik. Mielőtt a dohányzási tilalom betartásáról a végleges állásfoglalás elkészül, az érdekvédelmi szervezetekkel is egyeztetnek majd.

A szegedi klinikákon a dolgozók esetében azonban vélhetően komoly szigorításokat vezetnek be. A munkaszerződésekbe minden bizonnyal belefoglaljuk, hogy nem mehetnek dohányozni. Nem tudunk alkalmazkodni ehhez, akinek nem tetszik, keressen olyan munkahelyet, ahol a dohányzás nem okoz problémát. Csak azért nem veszünk fel például két nővért, mert az egyik cigizik, és rendszeresen otthagyja az osztályt – hangsúlyozta Hajnal Ferenc, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese, majd hozzátette, úgy véli a betegek esetében sem méltányolható, hogy még a kezelésük idején sem képesek lemondani káros szenvedélyükről, miközben az állam százezreket költ a gyógyításukra.