• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nagy adósság, kevés pénz, kórházsokk

Lapszemle Forrás: Somogyi Hírlap

Hiú ábránd, hogy a beteg nem érzi meg az ellátás nehézségeit Rácz Jenő szerint.

Túl sok a kórház a meglévőforrásokhoz képest. Vagy a forrás túl kevés a kórházállományhoz. Az amúgy is nagy adósságállomány árfolyampörgetett hízása előrevetíti, inkább a kórházszám változik, sem mint a dotáció.

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász szerint a megoldást a fekvőbeteg-ellátók számának csökkentése jelentheti. Úgy látja: a jelenlegi 140 kórház helyett 70-80 is elegendő lenne, megfelelő orvos-nővér létszám és gépi felszereltség mellett. Miután azonban - mint utalt rá- a magyar egészségügyben nem lehet az intézmények csaknem felét bezárni, 100-110 kórház lehet a megoldás, ami elégséges lehet a jó színvonalú szolgáltatásokhoz.

Az érintettek heteken belül döntenek az egészségügyireform-elemekről, bár a kiegyezést érdekessé teszi, hogy a Semmelweis-terv 9-10 nagytérségi ellátóközpontja miként fér meg az önkormányzati reformmal, ami a megyéktől várhatóan állami fennhatóság alá helyezi a nagy kórházakat.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség (MK) elnöke, veszprémi főigazgató úgy látja, sürgető szembenézésre van szükség. Se halogatni való idő, se sok járható út nincs a magyar egészségügy előtt. A nyomvonalat a pénzügyi lehetőség szabja meg.

- Ki kell mondanunk őszintén a problémákat, mert hiú ábránd, hogy a beteg nem érzi meg az ellátás nehézségeit - mondta Rácz Jenő. - Ez egy nagyon keserves szembesülés, s közben feltétlenül el kell kerülni, hogy az orvos-beteg viszony lássa kárát a helyzet romlásának. A gyógyítás 30-50 százaléka bizalom, se gyógyítani, se gyógyulni nem lehet nélküle. Ezt a tőkét nem vesztegethetjük el – tette hozzá.

Rácz Jenő elmondta: három tényező határozza meg egy nemzet egészségügyi rendszerét. A lakossági szükséglete, mely a népegészségügyi mutatók ismeretében nagyobb az átlagosnál, az orvostudomány aktuális állapota, amiben korszerűek vagyunk, és a rendelkezésre álló források. A pénzügyiek mellett a humánerő-forráshelyzet kikényszerítheti a kórházhálózat változását. Mindezek a hatásokat egy negyedik, a politikai-térségi lobbi is érinti, nem ritkán erős kapacitástorzulásokat idézve elő.