• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nagyot bukhat az egészségügy a netadón

Lapszemle Forrás: nol.hu

Óvatos becslések szerint egyedül az egészségügyben tízmilliárdos terhet jelenthetett volna a netadó.

Óvatos becslések szerint is akár a tízmilliárd forintot is elérheti az egészségügy internetes adóterhe, ha a kormány nem enged az új közteher kivetéséből. Ennek forrása – a Népszabadság információi szerint – nincs benne az egészségügy költségvetésében.

Foghatják már a fejüket azok a kórházigazgatók, akik az elmúlt években európai pénzből modern, szakember- és költségtakarékos rendszereket fejlesztettek. A kormány tervei szerint most fizethetnek azért, mert azt gondolták: mindenkinek jobb, ha a felvételek utaznak, és nem pedig az orvosok vagy a betegek - írta a lap.

Egy-egy átlagos CT- vagy MR-felvétel mérete eléri az egy gigabyte-ot. Ennek internetes továbbításának adóterhe – ha maradt volna az eredeti törvényjavaslat és a forgalomarányos díjfizetés – 600 forinttal emelte volna meg a CT- vagy MR-felvétel 2000 forintos leletezési díját. Bogner Péter, az Országos Teleradiológai Rendszer szakmai irányítója szerint csak ez a feladat 25-30 százalékkal drágulna a rendszerben. Évente MR- és CT-vizsgálatokból mintegy egymilliót végeznek országszerte, azt, hogy ebből mennyit értékeltetnek orvoshiány miatt távleletezéssel, a szakember nem tudta megmondani.

Tendenciákról viszont beszélt. Mint mondta: az egészségügy mind jobban rá van szorulva, hogy a világhálón utaztassa a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok képeit, mert az intézményekből vagy a gép, vagy a leletező radiológus hiányzik. Már a nagyvárosokban lévő kórházak is rákényszerülnek erre a szolgáltatásra, a kisebb városi kórházak előtt nincs is más út.

A csúcsdiagnosztikai szolgáltatások mellett a háló „rabjai" a családorvosok, a gyógyszertárak, a rendelők, a klinikák és a kórházak. Hiszen minden beteg minden megjelenésekor legalább egyszer ellenőrizniük kell a taj számának érvényességét. Ez azt jelenti, hogy évente több mint kétmillió kórházi és 150 millió járóbeteg-ellátásnál zajlik internetes adatforgalom, és körülbelül további 100 milliószor kérdezhetnek jogosultságot például a háziorvosok, a gyógyszertárak, az ügyeletek, a mentők, illetve a betegszállítók. Ezenfelül a családorvosok a betegek leleteit is az interneten keresztül küldik, vagy kapják. További területek, további gigabytok a teljes cikkben

Visszavonták a netadós előterjesztést