• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Nálunk is felbukkant a gyógymód nélküli nyári betegség

Lapszemle 2019.06.20 Forrás: infostart.hu
Nálunk is felbukkant a gyógymód nélküli nyári betegség

A nyugat-nílusi vírus okozta súlyos esetek nagy része valamilyen immunhiányos embernél vagy idős személynél alakulnak ki.

A szúnyogcsípések elleni óvintézkedésre kérik a turistákat Görögországban, tavaly ugyanis elterjedt a nyugat-nílusi láz, amit a rovarok terjesztenek. A fertőzöttek nagy része észre sem veszi a tüneteket, mégis agyvelő- vagy agyhártyagyulladást okozhat, halálos is lehet. Részleteket közöl az Infostart a szakorvostól.

A nyugat-nílusi láz már évtizedek óta velünk van, és az Antarktisz kivételével az összes kontinensen felütötte a fejét. 1990 után jutott át például az Egyesült Államokba, és öt év alatt elterjedt Kanadától Argentínáig. "Ez nem azt jelenti, hogy sok eset van, de tény az, hogy az utóbbi években Európában is megfigyelhető az esetszám-emelkedés" - húzta alá az InfoRádióban Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Heamotológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa.

Az említett betegség ellen nem létezik védőoltás, csak a szúnyogok elleni védőoltással csökkenthetjük a veszélyt. Szlávik doktor arra is rámutat, a betegség "jóindulatú", tehát nyaralást csak emiatt lemondani nem helyes, "a néhány száz eset nem jelent járványügyi veszélyt".

A nyugat-nílusi láz 80-90 százalékban teljesen tünetmentes, későbbi vérvételből esetleg kiderülhet, másképp nem, a fertőzöttek 10-20 százalékában alakul ki valamilyen furcsa lázzal, fejfájással, bőrkiütéssel, nyirokcsomó-megnagyobbodással járó megbetegedés, ami az esetek 99 százalékában magától meggyógyul, a beteg pedig úgy emlékszik rá, mint egy nyári influenzára.

Azok a betegségek, amelyeket végül bejelentenek, abból fakad, hogy annál az 1 százaléknál súlyosabb betegség, agyvelő- vagy agyhártyagyulladás alakul ki, magas lázzal, fokozódó fejfájással, tarkókötöttséggel, eszméletvesztéssel - vázolta Szlávik János, aki egyértelműsítette, a kórházi vizsgálat azonnal és egyértelműen kimutatja ezt a betegséget. Jó tudni, hogy a súlyos esetek nagy része valamilyen immunhiányos embernél vagy idős személynél alakulnak ki, egy alapvetően egészséges embernél nagyon ritka, hogy egy ilyen betegségnek fatális végkimenetele legyen.

Szerinte egyelőre nem tart ott ez a betegség, hogy aggódni kellene Magyarországon.

Legolvasottabb cikkeink