• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Napokon múlik a rokkantak sorsa

Lapszemle Forrás: Világgazdaság - Dunántúli Napló

Májustól nem kap ellátást, aki nem jelentkezik felülvizsgálatra.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége felhívja a figyelmet arra, hogy 2012. március 31-ig mindenkinek jelentkeznie kell felülvizsgálatra, aki tavaly év végéig nem töltötte be az 57. életévét és III. csoportos rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíjas volt, illetve rendszeres szociális járadékot kapott, különben májustól végleg elveszíti az ellátását – írja a Világgazdaság – online.

Több oka van annak, hogy mind ez idáig nem jelentkeztek az érintettek a felülvizsgálatra – nyilatkozta a Világgazdaságnak Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke, aki elmondta: „A felülvizsgálati kötelezettségről szóló értesítést teljesen közönséges levélként kézbesítették, így lehetséges, hogy sokan, akár tízezres nagyságrendben meg sem kapták." Hegedűs szerint nemcsak a kiértesítéssel, hanem a felvilágosítás tartalmával is gond lehet. „Nem egy esetben az érintettek egyszerű emberek, és nem feltétlenül tudnak értelmezni egy ilyen levelet."

Ha nem jelentkeznek a felülvizsgálatra, akkor – a mostani szabály által érintett rokkantnyugdíjasok – májustól ellátatlanok maradhatnak még munkanélküli-ellátásra sem lesznek jogosultak, hiszen nem volt ehhez munkaviszonyuk mondta Hegedűs Lajos, aki hozzátetet azt is: így nem marad más számukra, mint a szociális segély kérelmezése.

A vizsgálat eredményétől függően három dolog történhet a jelentkezőkkel. Ha a vizsgálat megállapítja, hogy rokkantságuk foka meghaladja a 40 %-ot, és a jövőben nincs remény arra, hogy állapotuk érdemben javuljon, megállapítják a rokkantsági ellátásra való jogosultságot. Ez tartós juttatás, ám később újabb felülvizsgálatokra kerülhet sor. Ha a vizsgálat szerint a számottevő egészségkárosodás fennáll, de van remény a javulásra, akkor rehabilitációs ellátást kaphat a páciens, ennek maximális időtartama három év. Ha az érintett egészségkárosodása nem éri el a 40 %-ot, kikerül a támogatottak köréből.

A Baranya Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága tájékoztatása szerint, a megyében a 11146 érintett közül 9557 személy nyilatkozatát fogadták be, közülük 9228 fő kérte a felülvizsgálatot. Egyben felhívták az eddig nem nyilatkozó mintegy 1900 fő figyelmét arra, hogy hamarosan lejár a nyilatkozat benyújtására megadott törvényes határidő.
Tekintettel arra, hogy a március 31-i határidő szombatra, pihenőnapra esik, az április 2-án éjfélig postára adott, vagy benyújtott kérelmeket is elfogadják – írja a Dunántúli Napló – online.