• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Négy év alatt szinte tönkrement a mentőállomás

Lapszemle Forrás: kisalföld.hu

Beázik, eldugul a csatorna és a bejárati ajtó tönkrement.

Csak néhány azokból a hibákból, amik az alig négy éve megépített új mentőállomáson jelentkeztek és már a napi működést veszélyeztetik. Négy éve, 2009 decemberében adták át ünnepélyesen a nem sokkal korábban elkészült új mentőállomást. Az új objektum megépítése évekkel korábban felvetődött, a mentőszolgálat már 2007-ben megkereste a várost az új állomás terveivel – írja a kisalfold.hu portálja.

Mosonmagyaróváron 1954 óta működik mentőállomás, a jelenlegi Csaba utcai helyén pedig 1962 óta. A korábbi objektumon 1978 óta nem volt nagyobb felújítás, így állapota lényegesen leromlott, szinte már alkalmatlan volt a funkciója ellátására.

Az új épület kivitelezése 2009 januárjában kezdődött. A megvalósítás a korábbi elképzelésekhez képest némileg csúszott, mivel az eredetileg 90 millióra tervezett beruházás költsége 108 millióra emelkedett. Az ehhez szükséges többletforrás pedig csak később állt rendelkezésre. Az új, 423 négyzetméter alapterületű, napkollektorral is felszerelt mentőállomás építési költségéhez a mosonmagyaróvári önkormányzat 45 millióval járult hozzá, a fennmaradó összeget az Egészségügyi Minisztérium finanszírozta.

Az egész beruházást a mentőszolgálat koordinálta, az önkormányzat a kivitelezéshez csak támogatást adott. Most, alig négy év elteltével úgy tűnik, akadtak gondok a kivitelezéssel, aminek elhárításához ismét a város támogatására van szükség. Súlyos, már a napi működést veszélyeztető hibák merültek fel a négy éve átadott épületen – nyilatkozta Nagy István polgármester, aki mindezzel a közelmúltban rendezett mentők nyílt napján szembesült.

Az épületen a 2009-es átadása óta számos, kivitelezésből származtatható gond jelentkezett. Ezek közül a legégetőbb a bejárati ajtó cseréje, aminek a rossz minősége és szerkezeti hibája miatt az állomás gyakorlatilag tárva-nyitva áll akkor is, ha minden egység bevetésen van – emelte ki a polgármester, aki a további hibák közé sorolta a csatornarendszer folyamatos dugulását, ami miatt a szennyvíz gyakran visszafolyik, a tető rendszeres beázását, valamint a garázskapuk elégtelen működését is.

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint – sajnos – a garanciális javításra már nincs mód. A hibák elhárítására 2013-ban anyagi fedezetet biztosítani nem tudnak, és jövő évi költségvetéséből sem garantált a szükséges pénz. A problémák orvoslása nem önkormányzati feladat, ám a mentőszolgálat jelenlegi anyagi helyzete ezt nem teszi lehetővé. Ám a hibák elszenvedői főként a mentőállomás dolgozói – húzta alá Nagy István.

A mentőállomás értékeinek megőrzése, valamint az operatív működés biztosítása miatt viszont a hibák kijavítása feltétlen szükséges. Ezért a polgármester javaslatára a képviselő-testület döntött arról, hogy az idei költségvetésbe tervezett polgármesteri jutalomból finanszírozzák a bejárati ajtó cseréjét. A további hibák kijavításához egyelőre nincs meg a forrás – jegyzi meg a portál.

Legolvasottabb cikkeink