• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nehéz az allergiásoknak

Lapszemle Forrás: Népszava

A parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt vörös riasztás van érvényben az ország délkeleti részén.

A múlt héten a meleg és száraz idő következtében erősödött fel a pollenterhelés - Miskolcon magas, Pécsett, Szekszárdon és Budapesten pedig nagyon magas volt a levegő pollentartalma.

A jelentős parlagfűterhelést jelenleg az is fokozza, hogy az üröm és a csalánfélék pollenkoncentrációja is elérte a magas szintet. A pollenterhelést tekintve a legfontosabb határkő amúgy a magas szintnél húzódik: ekkor ugyanis átlagosan 30-99 darab pollenszem van egy Köbméter levegőben, és a tünetek már minden allergiásnál jelentkeznek. Vörös riasztást pedig akkor rendelhet el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), amikor az egy köbméterre eső pollenszemek száma 50 és 99 között van egy átlagos napon.

Az idén egyébként az előző évhez képest kicsit korábban indult a szezon, ám olyan magas értéket, amilyet tavaly ilyenkor, még nem mértek. Az allergiát általában úgy határozzák meg a szakemberek, mint a szervezet védekező rendszerének kóros túlműködését; akkor beszélnek allergiás betegségekről, amikor a szervezet egyes ártalmatlan anyagokkal szemben olyan reakciót produkál, mintha azok károsak lennének.

Az okok értelmezésében azonban éles eltérések vannak. Néhányan csupán a lélek betegségének tekintik az allergiás tünetegyüttest, azaz a reakciók okait pszichés folyamatokkal magyarázzák. – A sarkított kijelentést, hogy az allergia csak lelki okokra vezethető vissza, nem fogadja el a szakma – mondta Nékám Kristóf allergológus.

– Ugyanakkor tény, hogy a pszichének nagyon nagy szerepe van az allergiában: gyakran előfordul, hogy azoknál, akik sikeresek és elégedettek, a tünetek csak nagyon enyhén jelentkeznek. Pontosabban: az ilyen emberek szinte meg sem élik a reakciójukat. Ám egy trauma következtében a tünetek rendszerint felerősödnek, holott az allergia semmit nem változott – tette hozzá a szakember. – És bár a reakciók, amelyeket egy-egy pszichés probléma idézett elő, egy ideig megtéveszthetik a szakembert, a vizsgálatok eligazítanak a kérdésben – foglalta össze Nékám Kristóf.