• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Exportképes orvosképzés

Lapszemle Forrás: Világgazdaság

Sokszoros a külföldiek túljelentkezése az hazai orvoskarokra, ám a szűk oktatási kapacitások miatt 2100-nál több fiatalt nem tudnak felvenni.

Pedig minden öt külföldi hallgató egy munkahelyet tart fenn, s jelenleg 24 milliárd forinttal növeli a GDP-t – tájékoztat a Világgazdaság. A debreceni, a szegedi, a pécsi és a budapesti egyetem angol nyelvű kurzusaira két-háromszoros volt a túljelentkezés, a német oktatásra ennek a duplája, a fővárosi Semmelweis Egyetem (SE) német nyelvű képzésére pedig nyolcszor többen jelentkeztek, mint ahány hallgatót fogadni tudnak.

– Jelentős exportágazata Magyarországnak a felsőoktatás – mondta Ivády Vilmos, az SE gazdasági műszaki főigazgatója, aki a közelmúltban részt vett az egészségügyi felsőoktatás fejlesztéséről szóló tanulmány elkészítésében. Egzakt számokat tettek a döntéshozók asztalára, amelyekből kiderül, hogy a jelenlegi 6200 fős külföldi hallgatói létszám 12 milliárd forint tandíjbevétellel és körülbelül ugyanennyi magyarországi költekezésből származó bevétellel növeli évente a GDP-t anélkül, hogy az állam ezt a tevékenységet támogatná. A pontosan kimutatható GDP-növekmény 30 százaléka az államháztartás bevételeit gyarapítja, s 6 milliárdos többletforrást biztosít az egyetemek alapfeladatainak ellátásához – mondta a főigazgató.

Ezért is javasolták az orvosegyetemek, hogy vagy az Új Széchenyi-tervből, vagy más központilag támogatott program keretében közvetlenül vállaljon szerepet az állam az oktatás exportképességének bővítésében. Ahhoz ugyanis, hogy még több fizetős külföldi hallgatót fel tudjanak venni, szükség van az orvosegyetemek oktatói kapacitásainak és versenyképességének növelésére, az oktatási, a kollégiumi, a szabadidősport-infrastruktúra javítására, egyéb fejlesztésekre. Az európai és amerikai országokból jelentkezők mellett mára potenciális célpiacot jelentenek az ázsiai államok is – mondta Ivády Vilmos.