• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem a rokkantságot, hanem az egészségi állapotot nézik

Lapszemle Forrás: duol.hu

Százból kivonják az össz-szervezeti egészségkárosodás mértékét, így határozzák meg az egészségi állapotér.

Egyre több panaszt érkezik a laphoz a megváltozott munkaképességűektől, ezért Tesényiné Tamási Krisztina igazgatóhelyettestől, a kormányhivatal rehabilitációs intézetétől kért a duol.hu tájékoztatást.

Fontos változás a megváltozott munkaképességű személyek esetében, hogy a 2012. január 1-jétől hatályos törvény értelmében az orvos-szakértői bizottság már nem az egészségkárosodás mértékét, hanem a megváltozott munkaképességű személyek egészségi állapotát kell, hogy vizsgálja.

A komplex minősítés során az egészségi állapot vizsgálata keretében a vonatkozó rendeletben meghatározottak szerint szervrendszerenként, betegségcsoportonként kell megállapítani az egészségkárosodás mértékét. Százból kivonják az össz-szervezeti egészségkárosodás mértékét – így határozzák meg az egészségi állapot mértékét. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásai a rehabilitációs hatóság komplex minősítése keretében megállapított rehabilitációs javaslattól függően: rehabilitációs ellátás vagy rokkantsági ellátás lehet.
Új kérelmek esetén a rehabilitációs ellátás a következőképpen alakul: Amennyiben a szakértői bizottság az egészségi állapotot 60%-ban, vagy annál kisebb mértékben véleményezi (ez korábban 40%-ban vagy azt meghaladó egészségkárosodásnak felelt meg) és a foglalkoztathatóság tekintetében az igénylőt rehabilitálhatónak minősíti, úgy az igénylő rehabilitációs ellátásra szerezhet jogosultságot.

A törvény értelmében a rehabilitációs ellátásra való további jogosultsági feltétel, hogy a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül legalább 1095 napon át a biztosítási idő, illetve hogy az igénylő keresőtevékenységet nem végez, és rendszeres pénzellátásban nem részesül – mondta Tesényiné Tamási Krisztina.

A rehabilitációs ellátás mértéke az egészségi állapot mértékétől is függ, így amennyiben az egyéb jogosultsági feltételeknek az igénylő megfelel a következőképpen alakul az ellátás összege: Az 51–60% közötti egészségi állapotnál a foglalkoztathatóság rehabilitációval helyreállítható. Az ellátás a havi átlagjövedelem 35%-a. A minimális összeg 27 900, a maximális 37 200 forint. Ha 31–50% közötti az egészségi állapot, az a jogszabály szerint tartós foglalkozás rehabilitációt igényel. Az ellátás összege a havi átlagjövedelem 45%-a

A minimális összeg 37 200, a maximális 46 500 forint – sorolta az igazgatóhelyettes, aki elmondta azt is, hogy a rehabilitációs ellátás a jogosultsági feltételek bekövetkezésének napjától, de legkorábban a kérelem benyújtásának napjától állapítható meg a rehabilitációhoz szükséges időtartamra, legfeljebb azonban a folyósítás kezdetétől számított 3 évre.
További részletek a duol.hu portálján olvashatók!