• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem ébresztik fel Michael Schumachert

Lapszemle Forrás: mno.hu

Huszonhat nappal súlyos síbalesete után továbbra is mesterséges kómában fekszik Michael Schumacher.

A németek hétszeres Formula 1-világbajnoka, a 45 éves sportember felébresztésére továbbra sincs kitűzött időpont. Mint azt a német Bild megírta, az orvosi értékelés változatlan: Schumacher állapota továbbra is stabil, de kritikus, a mesterséges kóma megszakítására pedig nincs kitűzött időpont; „Tart, ameddig tart" – idézi a lap a grenoble-i orvoscsoport vezetőjének, Jean-Francois Payennek december végi véleményét, amelyhez továbbra is tartják magukat a klinikán. A Bloomberg a héten arról számolt be, hogy eltávolították a sportoló koponyájának egy részét, hogy enyhítsék az agy életveszélyes duzzanatát – olvasható az mno.hu portálján.

Ha igaz a hír, a francia orvosok feladták az eddigi, úgynevezett konzervatív kezelésmódot – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak dr. Csókay András, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ idegsebészeti osztályának vezető főorvosa. Egyébként az is lehet, hogy a beavatkozás már korábban megtörtént, csak nem hozták nyilvánosságra. Ha mostanában történt a műtét, nagy kérdés, hogy későn-e vagy még idejében. Erre azt mondom – jobb későn, mint soha. Túlzás nélkül: a grenoble-i klinikára figyel a világ, nagyon nagy nyomás van az orvosokon, és tudtommal a Formula–1 világából a sportolóhoz közel álló személyek közül egyre többen voltak amellett, hogy az orvosi stáb hagyjon fel a konzervatív kezeléssel – húzta alá dr. Csókay András, hozzátéve azt is, mindenesetre ez a beavatkozás arra ad lehetőséget, hogy a beteg, jelen esetben Michael Schumacher ne haljon meg az agyban keletkezett nagy nyomás miatt, de a felépülés mértéke kérdéses.

A fejsérülések esetében olykor agresszív beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy a beteg életben maradjon, és ne kerüljön még rosszabb állapotba. A végkifejlet azonban még így is sokszor bizonytalan – a több hónapos, többéves rehabilitáció sem ígér feltétlenül eredményt. Az orvosok fejsérülés után különböző módokon csökkenthetik a duzzanatot az agyban, végső esetben pedig eltávolítanak egy darabot a koponyából, hogy legyen helye a megduzzadt agynak – ahogy Schumacher orvosai tették. Ezek után, ha lehetséges, a sebészek eltávolítják a nagyobb vérömlenyeket, amelyek veszélyesen nyomják az agyat – idézi a hírügynökség sorait a portál.