• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Nem félünk egy őszi koronavírus-járványhullámtól

Lapszemle 2022.09.19 Forrás: nepszava.hu
Nem félünk egy őszi koronavírus-járványhullámtól

A további oltások iránt viszonylag mérsékelt a lelkesedés, bár aki eddig bízott benne, az továbbra is kész kihasználni a védekezés lehetőségét.

A magyar felnőttek közel kétharmada (legalábbis úgy tudja) egyelőre megúszta a koronavírus-járványt – derül ki a Publicus Intézet felméréséből, melyet a Népszava megbízásából készített. A megkérdezettek 63 százaléka nyilatkozott ugyanis úgy, hogy egyszer sem kapta el a vírust, 27 százalék egyszer betegedett bele, míg 17 százalék kétszer vagy többször is. A képet persze árnyalhatja, hogy még azok között is, akik biztosan voltak fertőzöttek, a többségnek csak enyhe tünetei voltak, és hat százaléknyi válaszadó még így is tünetmentes volt. Bizonyosan vannak tehát olyanok, akik nem is tudnak róla, hogy Covid-fertőzöttek voltak.

A biztosan ismert koronavírus-fertőzésnél a korosztályos bontás nagy különbségeket mutat: az idősödéssel egyre nagyobb volt a „megúszók” aránya. A 18 és 29 év közöttiek 44 százaléka, 30 és 44 év közöttiek 58 százaléka, a 45 és 59 év közötti korosztály 68 százaléka, míg 60 felett 76 százalék mondta azt, hogy egyszer sem volt fertőzött. A többszörösen megbetegedettek aránya ugyanebben a korsorrendben 17, 12, 7 és 2 százalék. Ez az eredmény pedig aligha független attól, hogy a 60 felettieket érték el a legnagyobb arányban az oltási kampányok.

A további oltások iránt viszonylag mérsékelt a lelkesedés, bár aki eddig bízott benne, az továbbra is kész kihasználni a védekezés lehetőségét. A megkérdezettek egyharmada válaszolta azt, hogy felveszi a következő oltást, míg 58 százalékuk elutasító volt. Akik eddig kimaradtak, azokat a járványtapasztalatok sem nagyon győzték meg, 95 százalékuk továbbra is elutasítja a vakcinát. Akik már túl vannak két oltáson, azok között csak 80 százalék az elutasítási arány, 13 százalékuk hajlik a következő szúrásra. Akik három oltáson is túl vannak, azoknál még mindig a tartózkodók vannak többségben (46 százalék), de közel ennyien (44 százalék) készülnek a negyedikre. Akikbe már eddig is négyet szúrtak, azok többsége viszont kész folytatni az oltások sorozatát.  További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink