• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem kap pénzt a Pető Intézet

Lapszemle Forrás: Népszabadság online - MTI

A kormánypárti képviselők tegnap leszavazták az ellenzéki előterjesztést. (Frissítve)

A 400 milliárdos költségvetési tartalékból félmilliárd forintot vett volna el Szabó Tímea független képviselő, a pénz a fogyatékosok oktatását végző, nemzetközi hírű Pető Intézethez került volna, de a kormánypárti képviselők elgáncsolták a kezdeményezést – adja hírül az origo nyomán a nol.hu.

A mozgássérült gyerekek speciális oktatását végző, világhírű Pető Intézet szorult helyzetére való tekintettel Szabó Tímea független képviselő azt javasolta, hogy az intézmény 500 millió forintos támogatást kapjon. A parlamenti többséget alkotó kormánypárti képviselők – három kivétellel – nemmel voksoltak a hétfői parlamenti szavazáson.

A Pető Intézet augusztusban új köznevelési szerződés megkötését kezdeményezte az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, jelezve, hogy a kiegészítő támogatás nélkül az intézmény működése ellehetetlenülne. A tárca az akkori közlemény szerint 420 millió forintos juttatással igyekezett az intézmény segítségére. Később kiderült, hogy a tárcának nincs elég pénze erre, Szabó Tímea ezért úgy oldotta volna meg az ügyet, hogy a költségvetési tartalékból (ami 400 milliárd forintra rúgott év elején) adjanak félmilliárd forintot a szaktárcának, és onnan továbbutalják a a fogyatékkal élők ellátásában elismert hagyományokkal rendelkező intézménynek.

A kormány egyébként a múlt héten nyújtott be egy olyan törvényjavaslatot, amely a költségvetési tartalékot 84 milliárd forinttal csapolja meg, például stadionépítésre, tanárok béremelésére megy a pénz. Hogy most miért utasították el a független képviselő javaslatát a kormányoldalon, nem tudni - írja a lap.

Ne szűnjön meg a Pető Intézet
Az Együtt-PM Facebook-oldalt indított, valamint a parlamenti pártok frakcióvezetőihez és a karitatív szervezetekhez fordul a Nemzetközi Pető Intézet megmentésének érdekében - jelentette be keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Szabó Tímea.
A szövetség társelnöke azt mondta, habár hétfőn a parlamentben leszavazták javaslatát, amelyik 500 millió forintot juttatott volna az intézménynek, továbbra sem adják fel azt a céljukat, hogy megmentsék a Pető Intézetet, és ezért minden eszközzel harcolni fognak. A független képviselő kijelentette: politikusként és anyaként sem tudja elfogadni, hogy amikor lenének források egy ilyen világhírű intézmény megmentésére, akkor a „stadionépítések kormánya" lemond a beteg gyermekekről.

Szabó Tímea bejelentette, hogy kedden Facebook-oldalt indítottak „Ne szűnjön meg a Pető Intézet" néven, amihez az első két órában közel háromezer támogató csatlakozott.  A társelnök emellett levelet ír a parlamenti pártok frakcióvezetőinek, akiktől azt kéri, hogy közösen támogassák ezt az ügyet. Harmadik lépésként megkeresik a karitatív szervezeteket is, hogy rendezzenek olyan gyűjtést, amelyet a nagy természeti katasztrófák idején is szoktak - közölte.

Emmi: kapja az állami támogatást köznevelési tevékenysége után a Pető Intézet
A Pető Intézet a köznevelési területet érintő tevékenysége kapcsán az általa ellátott gyermekek után járó központi költségvetési támogatásait az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) eddig is rendszeresen megkapta és ezután is le tudja hívni - közölte a tárca köznevelésért felelős államtitkársága kedden az MTI-vel. Hangsúlyozták: méltányossági elvek alapján, külön döntéssel az intézet kiegészítő támogatást is kap köznevelési feladatainak ellátására a tárcától, így egyetlen napra sem marad támogatás nélkül.

A közleményben kiemelték: a köznevelési intézménynek minősülő Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetének Gyakorló Óvodája, Általános Iskolája, Kollégiuma, Előkészítő Szakiskolája és Egységes Konduktív Módszertani Intézetét a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete tartja fenn. Ez utóbbi felsőoktatási intézmény, amelynek a fenntartója a Nemzetközi Pető András Közhasznú Nonprofit Kft. A Pető Intézet a köznevelési területet érintő tevékenysége kapcsán az általa ellátott gyermekek után járó központi költségvetési normatíváit az Emberi Erőforrások Minisztériumától rendszeresen megkapta és a támogatást ezután is le tudja hívni. A tárca a kifizetésekről az elszámolások alapján - miként eddig -, a jövőben is gondoskodik - írták.

Jelezték: az elmúlt években a köznevelésért felelős államtitkárság a normatív támogatáson túl (külön döntéssel) kiegészítő támogatást is adott a Pető Intézetnek közoktatási megállapodás révén. A már meghozott döntés alapján ezen kiegészítő támogatásához a Pető Intézet a jövőben is hozzájut - hívták fel a figyelmet.

Kitértek arra is: bár a Pető Intézet évekkel ezelőtt kötött közoktatási megállapodása ez év augusztus 31-én lejárt, döntés született egy új köznevelési szerződés megkötéséről. Az új szerződés előkészítése folyamatban van, amely 2013. szeptember 1-jétől újra garantálja a Pető Intézetnek a kiegészítő állami támogatást is. Egyetlen napra sem marad tehát a Pető Intézet kiegészítő forrás nélkül, s továbbra is megkapja állami támogatását, amelyekből a többi között pedagógusait, köznevelési feladatokat ellátó munkatársait fizetheti - írták.

A közlemény szerint a Pető Intézet által szolgáltatott létszámadatok szerint az intézet köznevelési feladatokat ellátó egységeiben az óvodai részen 122, az általános iskolai részen 150, a szakszolgálati ellátás keretében pedig 188 gyermeket látnak el, ami összesen 460 fő. A kiegészítő köznevelési szerződés révén 230 ezer forint/fő/év támogatást kap kiegészítésként az intézmény, összességében, tehát több mint 100 millió forintos kiegészítő támogatásához is hozzájut.

Mindezek felett a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézete, mint felsőoktatási intézmény, a felsőoktatási államtitkárságtól további 317,615 millióforintos támogatást kap. Elismerve és méltányolva a nem állami intézmény tevékenységének kiemelkedő jelentőségét az Emmi összességében több mint 400 millió forintos támogatással segíti a magánintézményben ellátott köznevelést és felsőoktatást érintő feladatok ellátását.

Az Emmi szerint méltatlan és egyben rendkívül elszomorító, hogy egyes politikusok a fogyatékkal élő gyermekek helyzetét eltorzító, valótlan kijelentésekkel támadják a kormányt. Az ellenzéki politikusok az ügyben egyértelműen nem segítő szándékkal, hanem a politikai haszonszerzés reményében szólalnak meg - zárul a kommüniké.

Legolvasottabb cikkeink