• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem kell megijedni az ebolától, de tájékozódjunk

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Az ebolajárvány hivatalos számai meg sem közelítik a valóságot az egészségügyi világszervezet szerint.

A járvány hátteréről a WHO szegedi munkatársát, Bálint Gábort kérdeztük. Durva becslések szerint eddig valamivel több mint 3000 ebolás esetet és 1600 elhunytat jelentettek Nyugat-Afrikából, ám a számok a WHO szerint jelentősen alulbecsültek. Feltehetőleg mindkét számnak a duplája járhat közel a valósághoz. A WHO változatlanul fenntartja, hogy kereskedelmi vagy utazási tilalmat nem kell életbe léptetni, mert a fertőzés kizárólag szoros együttléttel terjed – írja a Délmagyarország Napilap cikke nyomán a delmagyar.hu portálja.

Európában komolyabb járvány kialakulásának nagyon csekély a valószínűsége – emelte ki Bálint Gábor, a szegedi egyetem klinikai farmakológusa. Az ENSZ egészségügyi világszervezetének munkatársa három hete érkezett haza a kelet-afrikai Kenyából. Hangsúlyozza, bár megijedni nem kell, tájékoztatni kell a lakosságot, hogy tudják, mi ez a betegség.

Rettenetes probléma a trópusi betegségek szakorvosa szerint, hogy az afrikai kultúrával ellenkezik, amit az óriási járvány megfékezése érdekében elvárnak az ottaniaktól. Hiszen tudják, hogy ha a fertőző beteget jelentik, akkor elszakítják a családjától. Ha meghal, akkor nem adják ki a testét, hogy a hozzátartozói hagyomány szerint lemossák, felöltöztessék, eltemessék. Ezért rejtegetik a betegeket, ezért szöktettek meg legutóbb 26 beteget, és bár később visszavitték őket, ki tudja, kit fertőztek meg.

Kenyában még nincs behurcolt eset, de Nairobi nemzetközi repülőterén már szűrik a beérkezőket. Nigéria az ékes példája, hogy noha mindent tiltottak, mégis behurcolták a kórt, és ott is egyre terjed a járvány. Szerencse a szerencsétlenségben – fűzte hozzá a szakember, hogy a vírust csak közvetlen közelről, a testnedvekkel lehet elkapni, vagyis izzadtsággal, vérrel, vizelettel. Úgy nem lehet átadni, ha valaki beleköhög a levegőbe, sem kézfogással.

Szegedre is érkeztek nigériai hallgatók, nem zárható ki, hogy nem érintkeztek ebolás beteggel. Ezért őket az egyetem két hétig orvosi ellenőrzés alatt tartja, mert két hét a fertőzés lappangási ideje. Tájékoztatást kaptak, hogy a legkisebb tünetet is jelezzék az új klinikai tömb sürgősségi osztályán, ahol elkülönítőt is berendeztek – mondta el az óvintézkedésekről a szakember.

A Zmatt nevű kísérleti gyógyszer kapcsán, amely két amerikai orvost kigyógyított, az egyetemi tanár megjegyezte: nem mindenkire hat egyformán. Egy spanyol orvost is kezeltek vele, mégis belehalt a fertőzésbe. Valószínűleg sok múlik a beteg aktuális egészségi állapotán. Az biztosnak látszik, hogy kaukázusi emberen hatásosabb, mint afrikaiakon, mert nyilván vannak immunológiai különbségek.

Az eddigi eredmények szerint 50-60 százalékos biztonsággal alkalmazható az ellenszer, noha a WHO alapelve szerint az az új gyógyszer hatásos, ami legalább 85-90 %-ban gyógyít. Csakhogy jelenleg más nincs. A WHO határozata szerint függetlenül attól, hogy embereken nem tesztelték még a Zmattot, aki kéri, annak be lehet adni. Ezer adaggal rövidesen Angliában is elérhető lesz. Közben az is kiderült, hogy Kanada és Japán is kísérletezik ellenszerrel, és mindkét ország felajánlotta, hogy tud belőle szállítani.

Legolvasottabb cikkeink