• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nemváltás: műtétben a szerbek, új iratokban mi vagyunk a jók

Lapszemle Forrás: hvg.hu

Hazánkban a transzneműség mentális betegségnek minősül.

Miközben Magyarországon az egyik legliberálisabb a szabályozása annak, hogy valaki az okmányaiban megváltoztassa a nemét, maga a transzneműség betegségnek minősül. A nemátalakító műtéteket az identitás patologizálása mellett az operációkat szabályozó orvosi protokolloknak a hiánya, valamint a kötelező pszichiátriai kezelés is akadályozza.

Aki szövődménymentes operációt szeretne, annak leginkább a szomszédos Szerbiába érdemes mennie. Bár lassan lecsendesül az Euróvizió-győztes Conchita Wurst körüli felhorgadás, az a reakciókból kiderült, hogy súlyos értelmezési zavarok, elképesztő félreértések terhelik Thomas Neuwirth előadóművészi alteregójájának megítélését. Jól látszott, még a véleményformáló értelmiségiek körében is mekkora kavar van a fejekben, amikor a nemi hovatartozás kérdéskörével összefüggő kijelentéseket tettek – írja a hvg.hu portálja.

A vitában olyan hangok is voltak, melyek a Wurstot alakító Neuwirthet hol melegnek, hol – eggyel differenciáltabban – transzneműnek minősítették, a művész viszonylag egyértelmű útmutatásai ellenére. Különösen a transzneműség használatával akadtak gondok. A transzneműek nem valamiféle performansz non-stop résztvevői (mint ahogy azt a Conchita-jelenségből többen tévesen levezették), hanem olyanok, akik egyfajta identitás-anomáliában ragadtak. Esetükben az, amit a testük mutat, nem azonos azzal, amit magukról gondolnak és éreznek, az összhang helyreállításának érdekében pedig minden eszközt hajlandóak bevetni. Ehhez van akinek elég, hogy hormontablettákat szed és felsőtestplasztikát végeztet el (ezt követően a társadalom már inkább a választott neme szerint látja, ez is az oka, hogy az elsődleges nemiszerv-műtéteket a transz közösségből kevesen választják). De van, akinek nemátalakító műtétre van szüksége identitása helyrebillenéséhez.

Miközben a transzneműséget Magyarországon betegségként kezelik, a jogi nemváltásnak – a kötelező pszichiátriai látogatással együtt is – egyelőre nálunk a második legliberálisabb a menete Argentína után. A Transvanilla Egyesület igyekszik a nyilvánosság bevonása nélkül, minisztériumi állásfoglalás-kérések nyomán a transzneműek jogi emancipációját előre vinni.

További részletek a hvg.hu portálján olvashatók!