• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nincs ártatlan fertőzés

Lapszemle Forrás: teol.hu

Vitathatatlanul az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányának tekinthető a vakcinák felfedezése.

Magyarországon törvény írja elő a kötelező védőoltások körét. Tolna megyében 99 százalékos az átoltottság a kötelező védőoltások tekintetében. Dr. Németh Lídiától, a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve megyei tisztifőorvosától a jelenleg kötelező védőoltásokról kértünk tájékoztatást – olvasható a teol.hu portálján.

Magyarországon az életkorhoz kötötten kötelező védőoltások tíz fertőző megbetegedés (tuberculosis, szamárköhögés, torokgyík, tetanusz, Haemophilus influanzae B okozta agyhártyagyulladás, járványos gyermekbénulás, kanyaró, rózsahimlő, mumpsz, B típusú fertőző májgyulladás) ellen nyújtanak védettséget. 2009 óta térítésmentesen, önkéntes alapon igénybe vehető a pneumococcus okozta fertőzések elleni védőoltása két éven aluli csecsemők és a kisgyermekek részére.

A vakcinát egyre több szülő igényli gyermeke számára, így messze a várakozáson felüli a védőoltás teljesítése. A megyét jellemző kedvező átoltottsági adatok jelentős mértékben az egészségügyi dolgozók (védőnők, oltóorvosok) munkájának köszönhető, akik szervezik a védőoltásokat, és gondoskodnak arról, hogy a veszélyeztetett gyermekek esetében is megtörténjen az immunizálás.

A kérdésre, akad-e olyan család, amelyik nem akarja megengedni, hogy beoltsák a gyerekét, a tisztifőorvos úgy reagált: a megyében is előfordul, hogy oltásellenes a szülő, ezért nem kapja meg a gyerek a vakcinát. Ennek gyakorisága nem számottevő, azonban a kedvező átoltottság folyamatos fenntartásának szempontjából nem elhanyagolható probléma.

Az oltást megtagadó szülők esetében, mindig a jogszabályi előírásoknak megfelelően járnak el. Amennyiben a szülő a védőnő háromszori felszólítása ellenére sem pótoltatja gyermeke oltását, úgy a lakhely szerint illetékes járási hivatal népegészségügyi intézete intézkedik a védőoltásra kötelezésről.

Sok gyermekkori fertőző betegség légúti terjedésű, ennek következtében könnyen terjed. Előfordul, hogy egy-egy gyermeknél oltási ellenjavallat áll fenn, akkor a környezet oltásával, védettségével lehet megakadályozni, hogy a kórokozó megbetegedést okozzon.

A fertőző betegségek és járványok megelőzésében a védőoltások széleskörű alkalmazása költséghatékony módszer. Amennyiben a kórokozó és a fogékony szervezet jelen van, a terjedési mód biztosított, addig a megbetegedés hazánkban is előfordulhat. A mai mobilitás mellett bármilyen kórokozó, bárhonnan, bármikor behurcolható – jegyzi meg a portál.