• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nőtt az elhalálozások száma az angol orvosok sztrájkja után

Lapszemle 2023.04.15 Forrás: vg.hu
Nőtt az elhalálozások száma az angol orvosok sztrájkja után

A sztrájk miatt 175 000-nél is több rendelési időpont és műtét maradt el.

Továbbra is egymásnak feszül a brit orvostársadalom és a kormányzat, ami már a halálozások témakörére is kiterjed. Március második felében a fiatal orvosok 72 órás sztrájkja miatt ugrott meg a halálozások száma, ráadásul a kabinet szerint irreális a bérkövetelésük is. Az orvosi kamara szerint azonban nem jelenthető ki, hogy a munkabeszüntetés miatt haltak meg többen - írja a vg.hu.

Azzal vádolják a kezdő orvosokat az Egyesült Királyságban, hogy "a politikát a betegbiztonság fölé helyezik". Egy meg nem nevezett kormányzati forrás ezt arra alapozza, hogy a britek központi statisztikai hivatala, az ONS adatai szerint, a halálesetek száma jelentősen megugrott az orvosok sztrájkjának első fordulója alatt és az utána eltelt két hétben.

A kezdő orvosok a kamara felhívására március 13. és 15. között 72 órán át sztrájkoltak. Ezalatt 175 000-nél is több rendelési időpont és műtét maradt el. A követelésük 35 százalékos béremelés volt, amit a kormányzati forrás irreálisnak nevezett, és ami Jeremy Hunt pénzügyminiszter szerint is nehezen indokolható a jelenlegi gazdasági helyzetben. 

A két héttel korábbihoz képest megháromszorozódott a többlethalálozás március 11. és 24. között az ONS adatai alapján. A kezdő orvosok sztrájkjának hetében és az azt követő héten 22 571 halálesetet regisztráltak, ami 11,1 százalékkal haladta meg az átlagot. A többlethalálozás értéke az a szám, amennyivel többen haltak meg az átlagoshoz képest.

A kormány elutasítja a sztrájkoló tanárok és orvosok bérköveteléseit, számolva a rövid távon fájó gazdasági hatásokkal, közölte csütörtökön a miniszter. Hunt szerint, ha engednének a bérköveteléseknek, csak rövid távon oldanák meg a helyzetet, mivel az intézkedéssel felerősíthetnék az inflációt, amely 40 éve nem látott magasságokba szökött.

Tényleg az orvosok munkabeszüntetése miatt haltak meg többen?

Elképzelhető, hogy az orvossztrájk hozzájárult a többlethalálozáshoz Paul Hunter, a University of East Anglia professzora szerint. Felhívta ám a figyelmet arra, hogy a húsvét időpontjától függően a halálesetek regisztrációja eltolódhat. Charles Levinson, a DoctorCall magán háziorvosi szolgáltató viszont azt hangsúlyozta a The Telegraph-nak, hogy "a halálozási többlet 2022-ben is folyamatosan magas maradt, ami a világjárvány idején tapasztalt nagymértékű halálozás után enyhén szólva is váratlan.” Sőt, az ONS viszonyításában szereplő február 25. és március 10. közötti két hét is magasabb halálozási arányt mutatott: a mérték 3,9 százalékkal haladta meg az ötéves átlagot. Ez az arány növekedett a háromszorosára két héttel később.

Egy olyan időszakban, amikor a halálozás tartósan magas és a rendszer hihetetlenül nagy terhelés alatt működik, lehetetlen közvetlen felelősre mutatni. Az világos azonban, hogy bármi, ami növeli a szolgáltatásokra nehezedő nyomást, elkerülhetetlenül több késedelmet és ezáltal több kárt okoz – magyarázta Levinson.

További részletek a cikkben.