• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Növelheti a szívroham és a sztrók kockázatát a túl sok B3 vitamin

Lapszemle 2024.02.23 Forrás: hvg.hu
Növelheti a szívroham és a sztrók kockázatát a túl sok B3 vitamin

A Nature Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány a túl sok B3 vitamin kockázatait térképezte fel.

A B3 vitamin, más néven niacin egy vízben oldódó B-vitamin, amely megtalálható a húsokban, halakban, diófélékben, hüvelyesekben, barna rizsben és gabonafélékben. A sejtek molekuláris gépezetében nyújt segítséget, többek között segít a cukrot energiává alakítani, DNS-t létrehozni és javítani, eltávolítani a veszélyes anyagcsere-melléktermékeket, valamint az egészséges zsírok és „jó” koleszterint felépítésében is szerepe van.

Mivel vízben oldódik, a felesleg általában a vizelettel kiürül. A clevelandi Lerner Kutatóintézet új kutatásai azonban arra utalnak, hogy a B3 vitamin két bomlásterméke összefüggésbe hozható a szívbetegségek és a sztrók fokozott kockázatával. A kutatócsoport kimutatta, hogy az egyik bomlástermék mind az emberekben, mind az egerekben képes növelni a gyulladáskeltő fehérjéket az érfalakat kibélelő sejtekben - írta a hvg.hu.

Legolvasottabb cikkeink