• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyaral és ügyel az orvos

Lapszemle Forrás: Somogyi Hírlap

Vágyálom, hogy egy-egy balatoni településnek üdülőorvosa legyen.

Az elvándorlásból is fakadó orvoshiány közepette a siófoki kórház főigazgatója sikerrel toboroz vendégdoktorokat. A település kivételes helyzetben van, oda szívesen mennek az orvosok. Másutt azonban csöppet sem rózsás a helyzet, épp csak „elketyeg" az ügyelet, s hogy egy-egy balatoni településnek üdülőorvosa legyen, mint például Siófoknak, a legtöbb helyen csak vágyálom.

- A nyári szezonban megnövekvő feladatainkat hagyományosan vendégorvosokkal oldjuk meg, elsősorban a sürgősségi, traumatológiai ellátásban - mondta Varga Ferenc, a siófoki kórház igazgatója. - Már összeállt a nyári csapat ezen a szakterületen. Pécsről, Győrből jönnek orvosok egy-két hetes váltásban a szabadságuk terhére, családostól. Szívesen vállalják, mert egyrészt a tizenkét órás ügyeletekkel kereshetnek, másrészt nyaralhatnak is, a nővérszállón helyezzük el őket a családdal együtt. A bőrgyógyászatot is megerősítjük a nyárra és megállapodást kötöttünk a Kaposi Mór kórházzal is; ha szükséges, a csúcsszezonban szakembereket biztosítanak – tette hozzá.

A siófoki főigazgató arról is beszélt: rezidensekkel és tapasztalt orvosokkal is tárgyal közben, olyanokkal, akik nem akarnak mindenáron külföldre menni, itthon keresik a lehetőségeket. Szeptembertől például aneszteziológust, illetve rezidens gyermekorvost tud szerződtetni - mindkettő erősen hiányszakma az egészségügyben.

- Jó lenne, ha lenne üdülőorvos, de erre nem is gondolhatunk - mondta Metz József, a Fonyódi Egészségügyi Kht. igazgató-főorvosa. - Főállásban nem nálunk dolgozó orvosok vállalnak az intézetben ügyeletet, akik bár kiváló szakemberek, a megélhetésük miatt kénytelenek ezt megtenni - részletezte a fonyódi igazgató-főorvos. Metz József a középkorúnál idősebb fonyódi szakembergárda miatt négy-öt éve fáradozik azon, hogy a nagyjából egyszerre nyugdíjba vonuló kollégák utánpótlását megtalálja. - Az összes létező tudományos kongresszust és minden alkalmat kihasználok erre, de hiába. Most odáig jutottunk, hogy az egyik kolléga rendelési idejét le kellett csökkenteni, mert nem találtunk mást, aki átveszi tőle a munkaidő egy részét. Azt is elmondta: Fonyódról tavaly költözött egy háziorvos Németországba, s a helyzetet tökéletesen jellemzi, hogy csak most, egy év múltával tudtak gondoskodni a főállású helyettesítéséről.