• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyáron rendezik a kórházi adósságok több mint felét

Lapszemle 2023.06.28 Forrás: InfoStart
Nyáron rendezik a kórházi adósságok több mint felét

35-40 milliárd forint forrásra számíthatnak még a nyár folyamán a kórházak a rezsivédelmi alapból.

Nagyságrendileg a kórházi adósságállomány több mint felét, 35-40 milliárd forintot fog a Pénzügyminisztérium év közben konszolidálni – mondta el Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár az InfoRádióban. Az intézmények elsősorban a kifizetetlen közüzemi számlákat rendezhetik a pénzből, de az egyéb szolgáltatói, beszállítói adósságok kifizetésére is felhasználhatják a rezsivédelmi alap forrásait. Az államtitkár megerősítette, hogy a Pénzügyminisztérium koordinálása mellett a kormány még a nyáron enyhíteni fogja a kórházak jelenlegi adóssággondjait - írja az infostart.hu.

Takács Péter arról is beszámolt, hogy álláspontja szerint a kormányzatnak sikerült eredményesen tárgyalnia az Orvostechnikai Szövetség képviselőivel a kórházak gazdasági működtetésében tervezett változtatásokról. Az államtitkár elmondása szerint 2022 és 2023 a változás éve az egészségügyben, és a változás részeként megtörténik a szakmák fedezete közötti kiegyenlítés, amihez öt évre visszamenően osztályos szintű kontrollingadatokat használnak majd annak érdekében, hogy a jól finanszírozott szakmák ne működhessenek a rosszul finanszírozott szakmák rovására. "Az új finanszírozási rendelet ezzel kapcsolatban már meg is jelent" – tette hozzá a minisztériumi vezető.

...

Rendkívül pozitívnak értékelte az InfoRádióban Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség elnöke, hogy az egyeztetésen jelen volt az OKFŐ vezetője, a NEAK főigazgatója és a Pénzügyminisztérium több képviselője. Mint mondta, a minisztériumban már dolgoznak egy nyári adósságrendezésen, és bár ennek részleteiről az államtitkár kedden még nem tudott nekik beszámolni, az kiderült, hogy a fókusza a rezsiköltségek kifizetésén lesz. Az ígéretek szerint olyan mozgásteret kaphatnak ezáltal a kórházak, amelynek révén más beszállítók is hozzájuthatnak követeléseik egy részéhez.

Fontos információnak értékelte azt is, hogy Takács Péter megerősítette: a nyári adósságrendezés nagyságrendje a most fennálló adósság felét fogja jelenteni. A kórházak adósságállománya idén rendkívüli módon megnőtt, május végén mintegy 75 milliárd forintot tett ki, ami az évkezdő (szintén adósságrendezés utáni) 10 milliárd forinthoz képest óriási összeg. Ennyit korábban egy év alatt halmoztak fel az intézmények. Változott az adósság struktúrája: a mostani adósság egyharmada rezsi, a teljes adósság fele az orvostechnikai beszállítók felé áll fenn, és a maradék részen osztoznak a szolgáltató és áruszállító ágazatok.

További részletek a cikkben.